Cirkularni karijes kod djeteta od 15 mjeseci

cirkularni karijesPITANJE od Branke:

Moj mali dječa ksada ima 15 mjeseci. Do unazad dvije sedmice imao je predivnih 12 zubića. Medjutim najprije su počele neke mrljice, a potom su vrlo brzo počeli da crne i sada izgledaju grozno. Konsultovali smo jednog pedijatra koji nam je rekao da ništa ne preduzimamo, da će zubi da propadnu i da se tu ništa ne može. Ja ipak mislim da treba nekako da pomognem mom mališi, da li imate pravi savjet za nas? Zubiće peremo redovno mada nerado.

ODGOVOR od Dr stom.Lidija Perunović, spec.ortopedije vilica , Stomatološka ordinacija „Perunović“

Poštovana mama, Vaše cu pitanje iskoristiti da malo detaljnije pojasnim problem, koji nažalost, nemate samo vi,već se sa njim susrijece veliki broj porodica u našoj sredini.

Promjene koje su se pojavile na zubićima Vašeg sina govore da se radi o cirkularnom karijesu, tj. karijesu koji se javlja u prve tri godine života, odmah po nicanju zubića. Karijes ili zubni kvar započinje jedna grupa bakterija koja ima sposobnost direktnog vezivanja na površinu zuba, ali se jedino u „slatkim ustima“ može namnožiti u broju koji dovodi do ovog oboljenja.

Ne smijem sebi dati za pravo, da Vas na bilo koji način kao roditelja kritikujem, jer sve, šta i kako, radimo za svoju djecu, jeste iz najbolje namjere.

Da bi mlad roditelj bio upoznat sa mogućim dobronamjernim greškama, morao bi biti obaviješten i edukovan od strane stručnih lica. Ovakva vrsta edukacije u pravcu preventive, trebalo bi da bude organizovana na nivou savjetovališta za trudnice ili pri prvim pregledima beba, gdje bi obavezno morao biti uključen i stomatolog. Na žalost kod nas takva praksa ne postoji.

Pojava bijelih ili zućkastih mrlja na mliječnim zubićima, najčešće u dijelu zuba uz same desni, je znak ozbiljnog oboljnja zuba ranog djetinjstva, zvanog – cirkularni karijes. Ako se ne reaguje na vrijeme,vrlo brzo dolazi do velikog razaranja zubnog tkiva,sve do potpunog gubitka zubića.

Uzroci koji dovode do cirkularnog karijesa ili karijesa beba su: neodgovarajći režim ishrane, koji se ne odnosi samo na unošenje hrane bogate ugljenim hidratima,već zavisi od učestalosti unošenja i dužine trajanja samog obroka. Misli se prije svega na:

– noćne zasladjene obroke (u bočici), posle kojih je nemoguće oprati bebi zubiće;

– često i dugotrajno konzumiranje ili uspavljivanje bocicom sa zaslađenim mlijekom, sokicima ili čajevima;

­­- umirivanje bebe, cuclom umočenom u med;

– često korišćenje antibiotskih sirupa;

– pa čak i majčino mlijeko, može izazvati ovakve promjene. To se najčešće odnosi na malo starije bebe, kod kojih je iznikao veći broj zubića, a koje, ne zbog potrebe za hranom, već iz nekog drugog razloga, provode puno vremena na majčinim grudima u dugim vremenskim intervalima, i danju i noću.

– I naravno ne praktikovanje pranja zubića od trenutka njihovog nicanja.

Za nastanak karijesa kod djece starije od tri godine, osim neredovnog pranja zubića, najzaslužniji su

bomboni, lizalice, karamele, čokoladni proizvodi…….

Kao profesionalac, ali i kao roditelj, ne mislim da djecu treba u potpunosti lišiti slatkiša, ali ih treba pružiti u obliku jedne ili dvije male užine u toku dana, nikako pred spavanje! U zemljama u kojima je razvijen preventivni program, pedijatri već na prvom pregledu po rođenju, daju izuzetno stroge instrukcije roditeljima o režimu ishrane. Pregledi kod stomatologa su obavezni od trenutka nicanja prvih zubića. U slučaju nepoštovanja ovakvih pravila, dijete biva lišeno besplatne stomatološke usluge.

Liječenje cirkularnog karijesa je neophodno.Na koji način će se pristupiti problemu i kakav ishod očekujemo, zavisi od stadijuma bolesti.

U ranoj fazi, dok su prisutne samo bjeličaste mrlje, moguće je uz saradnju sa roditeljima  u potpunosti oporaviti i nadoknaditi istopljenu gleđ i spriječiti dalje razaranje krunice.

Defekte (šupljine) na zubićima i većeg obima, moguće je nadoknaditi, čak i sačuvati zub i u nekim situacijama kada je prisutan bol. Na žalost, ako se radi o gnojnim ili gangrenoznim infekcijama, vađenje zuba je neizbježno.

Posljedice neliječenog cirkularnog karijesa: 

– Osim bola, koji je neminovan kao posljedica neliječenog karijesa, zapušteni otoci, mogu direktno ugroziti život djetetu;

– Hronične infekcije koje nisu praćene jakim bolom (gangrenozni zubići,fistule…), kao žarista, mogu imati negativan uticaj na udaljene organe (bubrezi, srce, oči…) i biti razlog reumatskih zapaljenja;

– I na kraju, karijesom razoreni i prijevremeno izgubljeni mliječni zubi su neminovan uzrok kasnije potrebe za ortodontskom terapijom.

Jasno je, da ovakvi tekstovi nisu dovoljni za podizanje svijesti naših građana o očuvanju oralnog zdravlja, ali se ipak od nas stomatologa očekuje da nađemo način, i svako iz svoje pozicije, pruži doprinos na ovom putu.

Vama predlažem, da se što prije obratite dječijem stomatologu.

Rad sa djecom mlađom od tri godine nije lak. Za početak ćete u razgovoru sa ljekarom, pronaći i otkloniti lošu naviku, izmjeniti povoljnu sredinu u ustima za dalje širenje infekcije, a djetetu dati vrijeme da se navikne na ambijent i upozna terapeuta.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply