Antialergijsko mlijeko teško dobiti na recept

PIŠE: Gordana Popović

Antialergijsko adaptirano mlijeko Alernova, koje gastroenterolozi uglavnom preporučuju bebama alergičnim na proteine kravljeg mlijeka, u Podgorici se može dobiti na recept samo u jednoj apoteci Montefarma, a zbog ograničenih količina tog proizvoda roditelji, često bezuspješno, sedmicama čekaju da dođu do njega.

To mlijeko se koristi u slučajevima kada je dijete alergično na proteine kravljeg, što se potvrđuje nalazima, a manifestuje kroz alergijske reakcije bebe na standardno adaptirano mlijeko koje te proteine sadrži. Dok beba ne napuni šest mjeseci, moguće ga je dobiti na recept koji izdaje izabrani ljekar.

Prema riječima roditelja koji se obraćaju portalu Roditelji.me, mlijeko Alernova se u Podgorici na recept može dobiti isključivo u Montefarmovoj apoteci Kruševac, na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, ali ga ta apoteka, kako su im objasnili zaposleni u njoj, dobija u malim količinama, zbog čega se na njega čeka sedmicama, najčešće bezuspješno.

Majka djeteta koje je alergično na proteine kravljeg mlijeka kazala je da je primijetila da veliki broj roditelja dovodi odojčad kod specijaliste zbog tog problema, što pokazuje da je antialergijsko mlijeko veoma traženo.

“Sedmicama smo suprug i ja bezuspješno pokusavali da ga podignemo u apoteci Kruševac, i objašnjeno nam je da stižu male količine, pa da brzo nestane”, rekla je ona.

Roditelji čije bebe nijesu starije od šest mjeseci, a koji imaju pravo da mlijeko Alernova dobiju na recept, imaju mogućnost da ga kupe u nekoj od privatnih apoteka, u kojima pakovanje od 400 grama košta oko 20 EUR, pa da sa fakturom iz te apoteke, i potvrdom iz Montefarmove da ga tog dana nije bilo moguće uzeti kod njih, predaju zahtjev za refundaciju troškova Fondu zdravstva. Zbog standardnih procedura, na refundaciju tih troškova se prilično dugo čeka.

Situaciju dodatno komplikuje i činjenica da je u Montefarmovoj apoteci istaknuto obavještenje da recept vazi 15 dana, pa se roditelji moraju vraćati kod izabranog pedijatra da obnove recept. Prema njihovim riječima, to je “naročito zabavno” u sezoni kada virusi haraju i kad su čekaonice domova zdravlja pune.

Sagovornica Portala kazala je da svoju bebu doji, i da joj adaptirano mlijeko nudi tek nakon podoja, pa im i pakovanje traje duže.

“Međutim, za bebe kojima je ovo jedina hrana, neophodno je minimum šest pakovanja mjesečno. A nakon bebinog šestog mjeseca, Fond ne pokriva troškove za ovo mlijeko, pa ih nije moguće ni refundirati kada ga kupite”, navela je ona.

Portal Roditelji je od nadležnih u Montefarmu tražio informacije o tome imaju li procjene kolika je stvarna potražnja za adaptiranim mlijekom u Crnoj Gori i planiraju li da povećaju njegovu količinu u svojim apotekama, ali još nije dobio odgovore na ta pitanja.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply