Izostala podrška hitnoj gradnji vrtića

Udruženje Roditelji zahvalno je poslanicima i crnogorskom parlamentu što su izdjejstvovali povećanje iznosa u bužetu za narednu godinu za adaptaciju i proširenje vrtića za 100 hiljada eura, ali, u isto vrijeme, i iznenađeno izostajanjem podrške predlogu da se predvidi gradnja barem jednog novog vrtića.

Vjerovali smo da će u Skupštini ovaj predlog dobiti podršku s obzirom da su ga, u toku naše akcije prikupljanja potpisa za peticiju za hitnu izgradnju i/ili dogradnju vrtića, javno podržali gotovo svi poslanički klubovi, i da su u vezi sa tim pripremljena četiri amandmana. Poslanicima, svima pojedinačno smo slali i pismo u kojem smo apelovali  da se u toku raprave o Predlogu zakona o budžetu za 2013. založe za povećanje iznosa za gradnju i dogradnju vrtića u Crnoj Gori u narednoj godini.

Nakon obrazloženja Ministarstva finansija u vezi sa kreditom koji će naredne godine biti zatražen od Banke za razvoj Savjeta Evrope, pojedini poslanički klubovi su odustali od pripremljenih amandmana i nijesu podržali značajnije povećanje budžeta. Očigledno da nije dobro shvaćeno obrazloženje Ministarstva, ili pomoćnik ministra nije objasnio detalje.

Skupština Crne Gore je na kraju zadužila Vladu i Ministarstvo finansija da opredijele 10 miliona eura za gradnju nekoliko vrtića, ali je problematično što tog novca država nema na raspolaganju i ne zna se ni sa sigurnošću kada će ga imati.

Vlada i resorno ministarstvo planiraju da u toku 2013. godine zatraže od Banke za razvoj Saveta Evrope 10 miliona eura kredita za gradnju šest vrtića, po jednog na sjeveru i jugu i četiri u Podgorici, a pitanje je da li će taj kredit biti odobren. Javnost i poslanici treba da znaju i da se čak još nije počelo ni sa pripremanjem dokumentacije za kredit, već da je taj cijeli posao planiran za 2013. godinu, kao i samo apliciranje.

Udruženje Roditelji, kao i mnogi roditelji i vaspitači, biće izuzetno zadovoljni kada, i ako, kredit bude odobren, ali smo svjesni da, uzimajući u obzir sve navedeno, nije ralno očekivati početak gradnje prvog vrtića prije 2014. godine, a o završetku u navedenom periodu je nerealno čak i razmišljati.

Znali smo da je gradnja vrtića planirana u Crnoj Gori, jer se ona najavljuje godinama, a rokovi pomjeraju i sada već dostižu 2020. godinu, zbog čega smo insistirali i u samoj peticiji koju samo dostavili Vladi, i insistiraćemo i dalje, na HITNOJ gradnji vrtića.

Odluka parlamenta i poslanika je takva kakva je i konačna je, a jedino što sada preostaje je da se nadamo da će dodatno opredijeljeni iznos za adaptaciju i proširenje biti iskorišten na najbolji mogući način. Na sastanku održanom prošle sedmice ministar prosvete Slavoljub Stijepović nam je najavio da će se i sam u toku naredne godine uključiti i založiti za obezbjeđivanje vrtića montažnog tipa u Podgorici koji bi bio dobro, brzo i prvremeno rješenje problema, i možda bi dodatni prihodu mogli biti obezbijeđeni upravo u tu svrhu.

Montažni objekat je bio rješenje problema prebukiranosti u Nikšiću, ali i Podgorici prije skoro 40 godina, kada je napravljen i u funkciju stavljen sadašnji vrtić „Đina Vrbica“ istoimene javne predškolske ustanove koji se i dan danas nalazi u blizini Gintaša i u kojem boravi veliki broj djece.

Udruženje Roditelji će nastaviti da traži i predlaže nadležnima rješenja problema prebukiranosti u toku naredne godine, a naše aktivnosti biće usmjerene i na poboljšanje ostalih uslova boravka djece, kako u javnim predškolskim ustanovama tako i u školama. Naredne godine nastavićemo  i sa inicijativom Zajedno, jer djeca zaslužuju najbolje, čiji je jedan od ciljeva animiranje javnosti i kompanija da pomognu obrazovnim ustanovama u Crnoj Gori i djeci u njima.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply