Poslanici za gradnju vrtića ali nema para

Slabi su izgledi da će u narednoj godini iz državnog budžeta biti izdvojeno nešto novca za nove vrtiće, iako među poslanicima u parlamentu postoji razumijevanje za ovakav potez, objavio je danas portal Cafe del Montenegro.

Udruženje Roditelji dostavilo je prošle sedmice svim poslanicim pismo u kojem apeluje da se u toku rasprave o Predlogu zakona o budžetu za 2013. godinu založe za povećanje iznosa za izgradnju vrtića u Crnoj Gori.

Poslanik Demokratske partije socijalista DPS Miodrag Vuković je saglasan sa članovima Udruženja Roditelji da su vrtići u Crnoj Gori prebukirani.

“Dobio sam tu inicijativu. Shvatio sam je kao molbu udruženja i kao čovjek i kao polanik je podržavam. Vrtići u Podgorici i drugim sredinama jesu pretrpani mimo nekih EU standarda. Do sada je nedostajala politička volja da se izađe u susret jednom takvom zahtjevu. Finansijski kolač je takav tako da ne znam kako će se izaći u susret takvom zahtjevu“, kazao je Vuković.

Šef medijskog pula Socijaldemokratske partije SDP Mirko Stanić je rekao da će SDP vjerovatno podržati gradnju makar jednog vrtića. Za to su, kako je ocijenio, potrebne promjene u budžetu za narednu godinu ali i podrška svih partija u Skupštini.

“Socijaldemokratska partija je podržala inicijativu NVO Roditelji za rekonstrukciju postojećih i izgradnju novih vrtića u onim opštinama u kojima je potrebno. Kako je i sam broj potpisa pokazao da se radi o veoma značajnom pitanju za veliki broj građana Crne Gore i da postoji konsenzus da se ovom pitanju mora ozbiljno pristupiti u budućnosti, poslanici Socijaldemokratske partija će u Skupštini Crne Gore vjerovatno inicirati određene promjene u budžetu za narednu godinu kako bi se našla sredstva za započinjanje gradnje barem jednog od nestodajaćih objekata za djecu predškolskog uzrasta. Smatramo da će ovu inicijativu podržati i poslanički klubovi drugih političkih partija kako bi zajedničkom akcijom omogućili bolje uslove za djecu i zaposlene u vrtićima“, kazao je Stanić.

Podrška ovoj inicijativi dolazi i iz Demokratskog fronta DF. Poslanik tog političkog saveza Milan Knežević je najavio da će se DF amandmanima boriti da inicijativa roditelja urodi plodom.

“Demokratski front u potpunosti podržava inicijativu za izgradnju što većeg broja vrtića u čitavoj Crnoj Gori. Mi smo na sjednici Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport koja se bavila potrošačkom jedinicom Ministarstva prosvjete i nauke za 2013. godinu dali podršku“, pojasnio je Knežević.

On ipak sumnja da će se iz budžeta izdvojiti dovoljno novca za vrtiće.

“Nažalost smatram da će se u 2013. godini, obzirom na budžet, veoma mali broj vrtića završiti. Da li će početi izgradnja vrića biti na sjeveru, čini mi se u Bijelom Polju, ostaje da vidimo. Imamo jedan primjer u Golubovcima gdje završetak vrtića bio planiran za septembar 2010. godine, a evo već ulazimo u kalendarsku 2013. Sa dosta maglovitim obećanjima da će taj projekat biti najzad završen. DF u potpunosti podržava inicijativu i nastojaćemo da i putem amandmana u 2013. godini kao i raznim inicijativama pomognemo svaku ideju koja se tiče poboljšanja života naše djece“, kazao je Knežević.

Za gradnju novih vrtića zalažu se i u Pozitivnoj Crnoj Gori.

“Mi smo dobili dopis Udruženja Roditelji i u tom smislu smo se pozitivno odredili prema njemu na Odboru za prosvjetu, nauku, sport i kulturu. Smatramo da je taj zahtjev opravdan i imaće podršku sa naše strane. Mi smo takođe svjesni da je budžet ne pruža velike mogućnosti, ovako kako je koncipiran ali sa druge strane smatramo da našim najmlađim građanima treba pružiti najviše pažnje. Opravdan je zahtjev udruženja i mi ćemo se svakako pridružiti jer ga podržavamo“, rekao je poslanik Pozitivne Srđan Perić.

Predlogom Zakona o budžetu za 2013. godinu, za sve radove u vrtićima opredijeljeno je 660 hiljada eura. Iz Udruženja Roditelji poručuju da to nije dovoljno.

“Evidentno je da se u toku naredne godine neće graditi nijedan vrtić, s obzirom da gradnja jedne vrtićke jedinice košta od 1,5 do dva miliona“, navode iz Udruženja.

Oni apeluju na poslanike da se založe da se budžetske stavke za obrazovanje uvećaju i da zatraže od Vlade da hitno pronađe adekvatno rješenje.

Sjednica Skupštine na kojoj će biti riječi o budžetu za narednu godinu zakazana je za sjutra.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply