O saobraćajnim propisima sa prvacima OŠ “Radojica Perović”

Predstavnici Uprave policije i udruženja Roditelji posjetili su danas osnovnu školu „Radojica Perović“ u okviru kampanje Upoznaj saobraćajne propise, i na specifičan, kretivno-zabavan način porazgovarali sa djecom prvih razreda o važnosti poštovanja propisa.

Član udruženja Roditelji Žarko Stanišić, koji je profesionalni animator, upoznao je djecu sa novim pravilima u saobraćaju koja se odnose na djecu, a koja će se primjenivati od 6. januara kada na snagu stupi Zakon o bezbjednosti u saobraćaju, kao i svim „starim“ obavezama.

Službenici Uprave policije su sa djecom razgovarali o tome šta se u saobraćaju smije,  a šta ne smije raditi, i poručili im da o svemu što su čuli i saznali obavijeste svoje roditelje. Djeci su podijeljeni i flajeri edukativne sadržine, a dobili su savjet da od roditelja/staratelja zatraže da im pročitaju šta u njima piše i o tome porazgovaraju kod kuće.

Cilj kamapanje Upoznaj saobraćajne propise je podizanje svijesti svih učesnika u saobraćaju o važnosti odgovornog ponašanja u saobraćaju i upoznavanje sa odredbama Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima.

Novim zakonom o bezbjednosti u saobraćaju nije mijenjana odredba da se na prednjem sjedištu ne smije voziti dijete mlađe od 12 godina, ali hoće kazne za njeno nepoštovanje. Umjesto sadašnjih 15 eura, osobe koje budu prevozile djecu do 12 godina na prednjem sjedištu moraće da plate od 20 do 100 eura. Isti iznos kazne biće predviđen za nekorištenje autodjedišta i korpe.

Propisano je i da roditelji i staratelji djece mlađe od pet godina od naredne godine moraju za njihov prevoz u automobilu koristiti posebna autosjedišta i korpe.

U članu 25. novog zakona piše da se dijete do pet godina stаrosti mora prevoziti u bezbjednosnom sjedištu, odnosno korpi koja je za vozilo pričvršćena sigurnosnim pojasom vozila ili posebnim kopčama, osim u vozilimа zа jаvni prevoz putnikа.

Roditelji će moći da na prednjem sjedištu postave korpe i sjedišta za djecu do tri godine, okrenutа suprotno prаvcu kretаnjа vozilа, a ako vozilo nemа ili mu je isključen bezbjednosni vаzdušni jаstuk.

Zakon će biti zabranjena vožnja bicikla djeci mlađoj od 16 godina na magistralnim i regionalnim putevima.

Leave a Reply