Apel poslanicima da pomognu

Udruženje Roditelji dostavilo je danas svim poslanicima u crnogorskom parlamentu, predsjedniku i potpredsjednicima pisma u kojima apeluje da se u toku raprave o Predlogu zakona o budžetu za 2013. založe za povećanje iznosa za gradnju i dogradnju vrtića u Crnoj Gori u narednoj godini.

„S obzirom da će narodni poslanici morati da se izjasne o Predlogu zakona o budžetu za narednu godinu i o njemu raspravljati i na odborima i u plenumu, ovom prilikom apelujemo na vas da se založite da se predložene budžetske stavke uvećaju i da zatražite od Vlade da hitno pronađe adekvatno rješenje za problem prebukiranosti“, navodi se u pismu koje je dostavljeno na adrese 81 člana parlamenta .

Iz Udruženja su kazali da su neprijatno iznenađeni opredijeljenim novcem za javne radove u obrazovanju u toku naredne godine, koji je definisan u kapitalnom dijelu državnog budžeta.

Kako se navodi u Predlogu Zakona o budžetu za 2013. godinu, kako su prenijeli i pojedini mediji, za javne radove u obrazovanju predviđeno je 4,4 miliona, od čega se na sve radove u vrtićima odnosno samo 660 hiljada eura. Na osnovu toga se može zaključiti da se u toku naredne godine neće graditi nijedan vrtić, s obzirom da gradnja jedne vrtićke jedinice košta od 1,5 do 2 miliona.

„Uz uvažavanje opšte poznate činjenice da je u toku finansijska kriza, ali i situacije da ona ne traje godinama, za razliku od prebukiranosti i prekobrojnosti grupa u crnogorskim vrtićima, vjerujemo da postoje načini za obezbjeđivanje novca za najmanje jedan ili dva vrtića u ovoj godini, posebno uzimajuću u obzir činjenicu da je Predlogom zakona o budžetu predviđeno da Direkcija javnih radova 7,1 milion eura potroši na izgradnju i rekonstrukciju administrativnog prostora za rad državnih organa“, ocijenjeno je u pismu.

Udruženje Roditelji se predstavnicima naroda u parlamentu, obratilo jer su zabrinuti zbog prebukiranosti za djecu predškolskog uzrasta koja borave u javnim predškolskim ustanovama u Crnoj Gori, kao i za njihove vaspitače.

Iz udruženja su pojasnili se njihova zabrinutost odnosi kršenje osnovnih ljudskih i prava zagarantovanih Ustavom Crne Gore, ali i zakonima, međunarodnim konvencijama, deklaracijama… U pismu su citirana dva člana Ustava Crne Gore (74. i 75.) za koje u udruženju Roditelji smatraju da su prekršeni imajući u vidu prekobrojne vrtićke grupe koje su prisutne u velikom broju crnogorskih opština:

Dijete uživa prava i slobode primjereno njegovom uzrastu i zrelosti.

Djetetu se jemči posebna zaštita od psihičkog, fizičkog, ekonomskog i svakog drugog iskorišćavanja ili zloupotrebe. (član 74)

Jemči se pravo na školovanje pod jednakim uslovima.

Osnovno školovanje je obavezno i besplatno.

Jemči se autonomija univerziteta, visokoškolskih i naučnih ustanova. (član 75)

Iz udruženja Roditelji podsjećaju da u velikom broju opština Crne Gore, među kojima su najugroženije Podgorica i Bar, ali ne zaostaju ni ostale, grupe u javnim predškolskim ustanovama veće su više nego duplo u odnosu na zakonske norme i standarde. Djeca borave u nezadovoljavajućim zdravstveno-higijenskim uslovima, što su utvrdile i pojedine nadležne ustanove, poput Instituta za javno zdravlje Podgorica.

Prosječna radna površina djeteta u vrtićima u Crnoj Gori iznosi 1,5 kvadratni metar, dok su zdravstveno sanitarne preporuke deset metara kvadratnih za jasleni uzrast i šest do osam kvadrata po djetetu za dio vrtića (od 3-6 godina).

O problemu prebukiranosti i neophodnosti njegovog hitnog rješavanja prošle godine je ukazao i Zaštitnik ljudskih prava i sloboda u Konačnom mišljenju i preporukama upućenim Ministarstvu prosvjete. Iz institucije Ombudsmana je najavljeno da će poseban dio godišnjeg izvještaja o radu posvetiti ovoj temi i o tome obavijestiti parlement.

Udruženje Roditelji je zatažilo od Vlade hitno rješavanje problema prebukiranosti i putem online peticije, u toku koje je prikupljeno preko 6,6 hiljada potpisa crnogorskih građana.

Predstavnici udruženja su poslanicima ukazali i na zaintersovanost i spremnost da se uključe u svaku vrsti podrške i pomoći ostvarivanju ovog cilja.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply