U učionicama cetinjske gimnazije smrazavanje, nema lož ulja

Portalu Roditelji.me danas se obratila majka djeteta koje je učenik cetinjske Gimnazije koja tvrdi da u toj školi već danima nema grijanja i da temperatura iznosi 11,3 C.

„Kako moje dijete dolazi promrzlo svaki dan iz škole kući ja i moj suprug smo se odlučili da damo djetetu termometar da izmjeri temperaturu u svojoj učionici i fotografiše mobilnim telefonom. Danas kada je došlo iz škole naše dijete nam je pokazalo temperaturu koja iznosi “sramotnih” 11,3 stepena“, navodi se u pismu.

Roditelji tvrdi i da danas kao ni u ponedjeljak u Gimnaziji nije bilo grijanja, kao ni prošle sedmice kada je Crnu Goru zahvatio hladni ciklon koji je donio izuzetno niske temperature i snijeg.

„Da li je ovo humano i da li naša djeca treba da se obrazuju u ovakvim uslovima“, upitala je majka.

Direktor cetinjske Gimnazije Miomir Đurišić potvrdio je Vijestima, da u školi nema grijanja.

“Već dva dana nemamo lož ulje, odnosno gorivo, kako bi mogli da pokrenemo grijanje. Ja sam se i usmenim i pismenim putem obratio Ministarstvu obrazovanja, ali još uvijek nemam povratnih informacija, kada ćemo dobiti gorivo”, kaže Đurišić.

On dodaje da su kao kolektiv imali na raspolaganju dvije opcije, ili da potpuno obustave nastavu il da drže skraćene časove.

“Zajedno sa nastavnim kadrom, odlučili smo da je bolje da makar držimo minimu nastave, jer su u toku pismeni zadaci i ocjenjivanje. Časovi se odvijaju u periodu od 7.30 do 9.30”, kazao je Đurišić.

Osim Gimnazije, u istim uslovima rade i ostale srednje škole na Cetinju – Srednja stručna škola, Likovna škola “Petar Lubarda” i Muzička škola, jer se sve te obrazovne ustanove griju sa istog kotla.

Tokom prošle sedmice na adresu Vijesti, stiglo je i više žalbi roditelja na temperature i u osnovnim školama I vrtićima na Cetinju. A slična situacija bila je i u nekim školama po sjeveru.

Kako nezvanično saznaje taj list, razlog “hladnih učionica” na Cetinju, je kašnjenje isporuke lož ulja obrazovnim ustanovama, od strane ministartsva prosvjete. Iz tog ministartsva nema zvaničnih informacija zašto škole i vrtići nijesu dobili potrebnu isporuku goriva.

Kako Vijesti saznaju, to ministarstvo ove godine promijenilo je nabavljača goriva na nivou države. Umjesto cetinjskog Montenegrobonusa, posao je dobio kotorski Jugopetrol.

Navodno to preduzeće nije dostavilo lož ulje obrazovnim ustanovama, jer ministarstvo obrazovanja, odnosno vlada nije platila naručeno gorivo.

A da se škole moraju snalaziti same kako znaju i umiju govori i podatak, da je recimo Osnovna škola “Lovćenski partizanski odred” nedavno pomoć tražila i od lokalne uprave. Iako, grijanje u obrazovnim ustanovama nije u nadležnosti grada, potvrđeno nam je da je Opština, ipak toj školi ustupila određenu količinu goriva.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply