Na Klinici za akušerstvo uskoro soba za dojenje

PIŠE: Gordana Popović

Udruženje Roditelji i Klinički centar Crne Gore radiće zajedno na adaptaciji “sobe za dojenje” i osnivanju laktarijuma, mjesta gdje će se čuvati mlijeko majki kojima djeca nijesu donesene na podoj, a koje bi se kasnije davalo bebama.

Prema riječima Ane Vujnović, koordinatorke grupe za podršku dojenju u Udruženju, trenutna praksa u porodilštu je da se bebe koje, na primer zbog žutice, ne mogu da se donose majkama redovno na podoj, hrane adaptiranim mlijekom.

„Laktarijum bi omogućio da bebe dobijaju mlijeko svoje majke, koje bi one, koristeći opremu u laktarijumu, izmuzale i skladištile. To bi, takođe, bilo mjesto gde bi majke razmjenjivale međusobna iskustva i u prijatnoj atmosferi mogle da podoje svoje bebe, kao I da se posavjetuju sa ljekarima“, pojasnila je ona.

Vujnović je ocijenila da su zaposleni na Klinici za akušerstvo „prodojenački nastrojeni“, ali da su informacije koje majke dobijaju o dojenju u toku boravka u porodilištu često nedovoljne.

„Tome u prilog ide i nedovoljan broj medicinskog osoblja zaduženog za dojenje, kao i veliki broj žena koji se godišnje porodi u Kliničkom centru. Takođe, i komunikacija između osoblja i majki bi trebalo bi da se poboljša, kako bi majke dobijale adekvatne informacije o, na primjer, načinima za očuvanje laktacije dok je beba u inkubatoru, i tome slično. Osnivanje sobe za dojenje bi u tome uveliko pomoglo, jer bi to bilo pravo mjesto da se majke o dojenju informišu iz dostupnih materijala, ali iz kroz posete medicinskog osoblja“, navela je ona.

Vujnović smatra da bi laktarijum bio veliki napredak u pospješivanju i održavanju dojenja. Udruženje Roditelji će, kako je navela, pomoći da se obezbijede sredstava kako bi se taj projekat realizovao.

„U okviru laktarijuma, ili kako je mi zovemo ‘sobe za dojenje’ će, pored opreme za izmuzanje i skladištenje mlijeka i opreme za sterilizaciju, biti i edukativni štampani i video materijali. Dogovoreno je da Udruženje i doktori Klinike za akušerstvo zajedno rade na izradi tog materijala. Takođe, uprava Klinike nam je ponudila pomoć i podršku nakon što, u okviru našeg udruženja, počne da funkcioniše volonterska grupa za podršku dojenju“, kazala je ona.

Vujnović je pojasnila da je grupa za podršku dojenju projekat kojim bi se u Crnoj Gori prvi put osnovalo vršnjačko savjetovalište o problemima vezamim za dojenje.

„Naše volonterke, majke koje su uspješno dojile svoju decu, proći će kroz ovaj projekat obuku koju će voditi medicinski radnici i psiholozi, ali i iskusne savjetnice za dojenje iz regiona. Predviđeno je da, nakon završetka obuke, savjetnice preuzmu vođenje SOS telefonske linije koja bi bila dostupna svim novim i budućim majkama u cilju otklanjanja i sprječavanja eventualnih problema u toku dojenja. Takođe, grupa će organizovati i sastanke sa zainteresovanim polaznicama, prije svega trudnicama, kako bi se što bolje pripremile za dojenje“, precizirala je ona.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Ivina mama

    Bas sam odusevljena ovom idejom i projektom i smatram da je i te kako potreban nasoj klinici za akuserstvo. Samo me zanima zasto se opet vrsi podela, samo majke ‘koje su uspesno dojile’ mogu ucestvovati u obuci i kasnije pomagati…ima majki, poput mene, koje nisu dojile iako su imale jaku zelju za tim, i samo one znaju kroz kakve su probleme prosli..i kako su ih prevazisli..i one sigurno imaju korisne savete i ne shvatam zasto bi bile iskljucene.

  2. mamika

    Ivina mama,
    prvo,meni je zao da majke koje su zeljele da doje nisu u tome uspjele,a razlozi za to su razni…
    moje laicko misljenje bi bilo da to ipak treba da rade majke koje su dojile, bas zbog tog iskustva dojenja, osim toga ozbiljnije cu shvatiti nekoga ko me uci necemu sto je i sam prosao, nadam se da te ne vrijedjam sa ovim sto pisem.

Leave a Reply