14 malih načina da podržite ljubaznost

Ove jednostavne ideje pomoći će vašoj djeci da budu dobre, velikodušne osobe koje će činiti dobra djela

Pomažite rado

Veliki mislioci počev od Martin Luther King-a juniora, preko Dalai Lame, uvijek su govorili i govore o značaju pomoći drugima. Pomenuti lider u oblasti građanskih prava uvijek je govorio da je najupornije i najteže pitanje “Šta činimo za druge?” Spiritualni vođa umirujućeg glasa je činjenje dobrih djela nazvao “našom osnovnom svrhom”, a moja 12-godišnjakinja to ovako objašnjava: “Pomaganje izaziva lijepa osjećanja jer je dobro za drugu osobu i za Vas”.

Mudre riječi. Kako se čini, djeca su u stvari “podešena” da budu uviđavna i ljubazna.

“Želja da se pomogne je urođena”, kaže ljekar David Schonfeld, direktor razvojne i bihevioralne pedijatrije u Kliničko-bolničkom centru za djecu u Sinsinatijun (SAD).  Njihov osjećaj da treba da čine dobre stvari se razvija kako rastu.

“U početku djeca vole da pomažu drugima jer tako dobijaju ono što žele. Nakon toga oni to čine jer dobijaju pohvale. Na kraju, oni su u stanju da predvide potrebe drugih ljudi i činjenje lijepih stvari za ljude oko njih počinje da bude samo po sebi nagrada”.

Zaključak je da djeca žele da pomažu. I naša je obaveza, kao roditelja, da njegujemo i usmjerimo dječju prirodnu sklonost da pomažu kako bi im to postala životna navika. “Važno je biti dobar uzor – djeca uče da budu od pomoći gledajući roditelje”, kaže dr Schonfeld.

Pokušajte neke od ovih jednostavnih načina da podstaknete djetetov gen za pomaganje.

 – Radite kao tim. Učinite da pružanje pomoći postane stvar cijele porodice.

Kada im je prijatelj bolestan ili porodica iz njihove okoline prolazi kroz težak period odrasli znaju šta da rade: šalju cvijeće, peku kolače i skupljaju novac za pomoć. Neka vaša djeca budu uključena u ove projekte. Pitajte kako žele da pomognu, predložite da aranžiraju buket, slažu tijesto kada pečete lazanje ili skupljaju konzerve hrane. Kada se odvezete da uručite poklone povedite djecu sa sobom. Tako će iz prve ruke saznati šta znači kada nekome uljepšate dan. Ovo je i dobra prilika da porazgovarate sa njima o tome kako je kada su na drugoj strani – pitajte ih da li se sjećaju kad je neko učinio nešto dobro za njih i kako su se zbog toga osjećali.

– Podijelite bogatstvo

Naučite djecu da vide izobilje svuda oko sebe i da ga podijele s drugima. Kada Vaše ruže procvjetaju, pozovite dijete da ubere par pupoljaka i odnose učiteljima. Je li njena/njegova polica prepuna knjiga? Predložite djetetu da donira jednu kutiju knjiga biblioteci ili lokalnom porodičnom skloništu. Spakujte preostalu supu ili rolnice sa cimetom i odnesite ih starijem komšiji.

– Zagrlite drvo

Naučite djecu da poštuju planetu. Nikada ne prosipajte đubre okolo. Čak i ako vam nešto slučajno ispadne, podignite ga i na taj način pokažite primjer. Ukoliko vidite stare novine ili iskorišćenu šolju od kafe na klupi u parku bacite i njih. Dobar je osjećaj kada se postarate o neredu koji nijeste napravili ili nije vaš “posao” da ga čistite.

– Reciklirajte

I kako vam se čini ideja o dvostruko korisnom djelu? Neka vaše dijete pokupi i odnese prazne konzerve i flaše u centar za reciklažu koji će to platiti, a potom taj novac ostavite u kutiji za sakupljanje pomoći u prvoj samoposluzi.

– Umjetnost saradnje

Podijelite zadatke. Djeca treba da shvate da je određeni nivo pomoći neophodan “zato što”: su članovi porodice, što žive pod istim krovom i što je to prava stvar za učiniti. Pokažite im gdje stoji hrana za mačku, kako da počiste sto za ručavanje ili zategnu krevete. Pratite da li obavljaju zadatke i nagradite ih kada ih ispune. Vaše će dijete biti ponosno kada doprinese.

– Učite ih timskom radu

Koliko ste često imali u gostima djecu nakon čijeg odlaska je kuća djelovala kao scena iz filma Twister: lutke i njihova sićušna odjeća razbacani, lijepak i sjaj rasuti po stolovima i tepisima, čaše od soka i mrve prosute svuda? Kada je vaše dijete gost postarajte se da pomogne da se nered počisti prije nego uskoči u automobil. Ukoliko domaćini insistiraju da to nije neophodno recite: “Neka pokupi tri stvari i mi idemo”. Sakupljanje par vojnika ili Lego kockica sjajan je način da se dijete nauči saradnji.

– Činite male znakove pažnje.

Imam prijateljicu koja je imala rak dojke i jednom sam je pitala šta je bila najbolja stvar koju je neko učinio za nju dok je bila bolesna. Rekla mi je da je majka jedne od školskih drugarica njene kćerke pakovala ručak za njenu djevojčicu mjesec dana nakon operacije. Ovaj znak pažnje značio je da moja prijateljica ima jednu obavezu manje i time malo više vremena za odmor u toku dana. Uz to je njena ćerka mogla da proba neke nova ukusna jela svakog dana.

– Gledajte stvari sa vedrije strane

Dajte djeci ružičaste naočare. Ponekad se čini da smo okruženi samo lošim vijestima. Ukažite zato djeci na dobre stvari koje se dešavaju i dobre ljude koji pomažu drugima. Isjecite novinski članak o grupi studenata koji su volontirali da izgrade kuće ili sakupljaju odjeću nakon prirodne katastrofe. Ovo pomaže djeci da se bolje osjećaju u svijetu u kome žive i podstiče ih da razmišljaju kreativno o načinima na koje oni mogu pomoći.

– Nemojte kritikovati njihove napore

Da, vi možete pokupiti mokre peškire sa poda brže, bolje sortirati veš i sipati mlijeko bez prosipanja, ali ukoliko vi to preuzmete ili previše kritikujete djecu, vaši mali pomagači će se osjećati nedoraslo i nesposobno – i teško da će ponovo ponuditi pomoć. Ukoliko ste nestrpljivi, možete od prilike za učenje napraviti propuštenu priliku. “Djeca žele da pomognu u spremanju večere, pranju automobila i sudova i normalno je da u početku to neće činiti savršeno”, kaže dr Schonfeld. Ovim ih učite da mogu da naprave razliku kod kuće. Zamislite kako će se dobro osjećati kada zakorače u svijet.

– Činite dobro za druge

Oslobodite druge njihovog tereta. Pošaljite dijete da sretne poštara prije nego bude morao da se popne stepenicama ili pređe kolovoz. Ponudite drugom kupcu u radnji pomoć da odnese kese do automobila. Propustite nekog ko ima manje stvari od vas u supermarketu.

– Razveselite stranca (ili prijatelja)
Ukoliko primijetite da stvari vašeg komšije kvase prskalice za vodu, dobacite ih do njihovog kućnog praga. Ukoliko čovjeka koji vozi vaš autobus nije bilo nekoliko dana po povratku ga pitajte kako se osjeća. Je li vaša prijateljica tužna? Zagrlite je. Učeći djecu da obrate pažnju na ljude u sopstvenom dvorištu podstičete kod njih empatiju, što im može pomoći da postanu osobe koje rado pomažu.

– Uradite nešto što nije vaša obaveza

Ukoliko su vaše komšije izgubile ljubimca pozovite ih i upitajte da li su pronašli svog krznenog prijatelja. Ako nijesu, vi i vaše dijete možete ponuditi da okačite još informacija o izgubljenom ljubimcu ili pomognete u potrazi za njihovim drugarom.

– Kažite hvala

Dajte strancu kompliment za sjajan džemper, kažite komšiji dobro jutro i zahvalite se dostavljaču pice. Ponekad je prosto uvažavanje ili izražavanje zahvalnosti sve što je potrebno da osoba pregura dan.

– Budite dobar komšija

Moja porodica živi u kraju koji je izgradjen u 1940-im kao mjesto gdje veterani iz Drugog svjetskog rata mogu da kupe prvu kuću, srede se i osnuju porodicu. I danas mnoge od tih kuća naseljavaju prvi vlasnici, većinom starije udovice. U našoj ulici ima pet takvih žena, a nedavno se desila fina stvar. Bez ičijeg predloga, prve komšije ovih dama izbacuju njihove kante smeća i vraćaju ih u njihove garaže svakog ponedjeljka (dan za odnošenje đubreta u našoj ulici). Nedavno smo se priključili brigadi za izbacivanje otpada kada je preminuo suprug naše starije komšinice. U ponedjeljak nakon sahrane Travis, moj 10-godišnji sin je predložio: “Možda bi trebali da pokupimo i Anine kante”? I sada to i činimo. U vašem komšiluku vjerovatno postoji grupa kojoj je pomoć neophodna ili problem koji zahtijeva rješavanje.

Dakle, kada sljedeći put vidite nešto što vam se ne dopada, nemojte se žaliti. Posmatrajte to kao priliku da se uključite i doprineste. Inspirišite vašu djecu da nađu načine da svoj kutak svijeta učine ljepšim mjestom.

Izvor: Parents Magazine

Prevod: Aleksandra Vujisić

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply