Nastavnica na privremenom odmoru

Nastavnica Marija Fatić (32) koja je uhapšena nakon što je policija pronašla heroin u njenom stanu do daljnjeg će biti na privremenom odmoru, odluka je uprave osnovne škole “Dragiša Ivanović” na Zlatici u Podgorici.

Fatić je uhapšena je 22. novembra zbog sumnje da se bavi preprodajom droge, a već 26. novembra normalno je držala časove u OŠ “Dragiša Ivanović” na Zlatici, obavile su danas Vijesti.

Da je slučaj nastavnice Marije Fatić odjeknuo u javnosti i zabrinuo roditelje svjestan je i direktorškole Niko Raičević, koji se  obratio Tužilaštvu.

Raičević od Tužilaštva očekuje odgovor u kakvom je postupku slučaj kako bi škola mogla da preduzme dalje korake prema nastavnici ukoliko bude krivično gonjena, te kazao da će ukoliko bude neophodno, protiv Fatić biti pokrenu disciplinski postupak i da će ona biti suspendovana.

“Ona danas ne radi i neće raditi dok se sve ne riješi”, kazao je Raičević TV Vijesti.

Nastavnica i njen brat Branimir uhapšeni 22. novembra sa ukupno 150 grama heroina, od čega je 100 grama pronađeno u Marijinom stanu na Zabjelu. Iz policije je saopšteno da je u stanu pronađeno 131 pakovanje s heroinom, spremno za uličnu prodaju.

Prema nezvaničnim informacijama, policija je Branimira pratila duže vrijeme. Vijesti saznaju da je Marija inspektorima kazala da droga pronađena u njenom stanu pripada njenom drugom bratu, koji je trenutno van Crne Gore.

Fatići, za koje policija sumnja da su se duže vremena bavili nabavkom i prodajom heroina, zbog čega su i uhapšeni, pušteni su da se brane sa slobode, nakon saslušanja u Višem državnom tužilaštvu.

Ona se nakon toga pojavila u školi i držala časove što je dovelo do revolta roditelja.

Iz Ministarstva prosvjete kažu da su upravi škole poslali zahtjev da odmah preduzmu sve zakonske mjere.

“Uprava škole je dužna da pokrene i utvrdi disciplinsku odgovornost prema nastavniku koji je počinio teže ili lakše povrede radne obaveze ili prema nastavniku čije ponašanje je nespojivo sa položajem i ulogom nastavnika u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvjete.

Iz Ministarstva u saopštenju podsjećaju i da je osnovna dužnost svih prosvjetnih radnika obrazovanje i vaspitanje djece, kao i da oni svojim ponašanjem moraju dati primjer djeci.

Da zaista moraju, najjasnije je roditeljima.

“Ako takav zaposleni, odnosno pedagog nije u mogućnosti da da u svojoj porodici prepozna nekog ko koristi tu ili bilo koju vrstu narkotika, onda kako može sjutra meni ili drugom roditelju da ukaže na problem koji se možda može pojaviti kod mog djeteta”, kaže Milica Kadović iz udruženja Roditelji.

Prema njenom mišljenju, nastavnica Fatić bi trebalo da se povuče, kao dokaz svoje nevinosti ili profesionalnosti.

Situacijom u OŠ “Dragiša Ivanović” su iznenađeni i u Sindikatu prosvjete, jer su upravo nastavnici ti koji bi na različite načine trebalo da skreću pažnju na štetnost narkotika.

Ipak, i oni bi radije sačekali glas Tužilaštva.

“Principijelno osuđujemo svaku takvu vrstu ponašanja prosvjetnih radnika, razumijemo i roditelje, ali apelujem na malo strpljenja i poštovanja postulata da je svako nevin dok se ne dokaže suprotno”, kaže Slobodan Savović iz Sindikata prosvjete.

Više roditelja koji nijesu željeli da im se objavi ime kazalo je da su ih djeca obavijestila da je nastavnica uhapšena zbog droge. Učenici su ispričali roditeljima kako su zadirkivali profesoricu na času u vezi sa tekstom objavljenim u “Vijestima” o hapšenju Fatića. Roditelji tvrde da su im djeca rekla da je nastavnica negirala krivicu.

Oni, međutim, smatraju da takvoj osobi nije mjesto u školi do okončanja eventualnog sudskog postupka i utvrđivanja krivice.

“Nastavničko vijeće ne smije joj dozvoliti dolazak u školu”, kazao je jedan od roditelja.

Roditelji su istakli da su zabrinuti za budućnost djece koja i u školi dolaze u kontakt sa ljudima iz takvog društvenog miljea i pozvali nadležne da zaštite đake.

Zamjenica višeg državnog tužioca Ljilja Lakić, koja je saslušala Fatiće, kazala je  da je postupak u toku, a da su brat i sestra pušteni da se brane sa slobode, jer po procjeni tužioca nije bilo osnova za njihovo zadržavanje.

“Nakon saslušanja su pušteni da se brane sa slobode, a u toku daljeg postupka Više državno tužilaštvo će pribaviti dokaze u cilju potvrđivanja postojanja krivičnog djela, kao i provjere navoda odbrane osumnjičene Marije Fatić, koja je negirala izvršenje krivičnog djela”, kazala je Lakić.

 

 

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply