Zablude o jesenjim virusima

PIŠE: dr Vjera Janković, PZU Doktorica Mica

U toku jeseni djeca ali i odrasli veoma često imaju problema sa virusima, više nego u toku bilo kojeg drugog godišnjeg doba. Jeseni virusi su povezani sa neoliko zabluda o kojima možete pročitati u nastavku.

Prehlada nije virus,to je od promaje.

Ovo je česta zabluda. Prehlada jeste virusna bolest. Radi se o velikoj grupi virusa koji napadaju gornje disajne puteve, nos pogotovo. Ima ih mnogo, ali su manifestacije infekcije iste ili slične: dijete ima zapušen nos iz koga se sliva providan sekret, kija, kašlje ali nema povišenu Temperaturu,dobrog  je raspoloženja i apetita. Lako se šire s djeteta na dijete kapljičnim putem ali i prljavim rukama.

Kad je riječ o promaji koje se svi tako bojimo, ona nije uzrok prehleda. Indirektno, izlaganje veoma hladnom vazduhu slabi lokalni imunitet disajnih organa i tako povećava šansu da se virusi nasele u nosnu sluznicu.

Kašlje u napadima već tri nedelje, ali pošto nema T sigurno nije ništa.

Nažalost, nije baš uvijek ovako. Ako dijete kašlje u napadima, i to traje duže od nedelju dana, potreban je pregled pedijatra. Nije temperatura jedini znak oboljenja disajnih puteva.Astma, bronhitis, ponekad i bronhiolitis prolaze bez temperature. Naravno, često se dešava da iza dugotrajnog kašlja ne stoji ozbiljna bolest i da je nalaz uredan ali to ipak mora da procijeni pedijatar.

Jako je visoka T, mora da je neka bakterija u pitanju. Bolje da odmah krenemo sa antibiotikom dok ne bude kasno.

Nikako! Visoka temperatura nije kriterijum za davanje antibiotika, a antibiotici nisu ljekovi za obaranje temperature već za liječenje bakterijskih infekcija. To su ljekovi koji mogu biti potencijalno opasni, ako se nekritički koriste, a o rezistenciji bakterija se sve više govori, da ne bi došlo vrijeme kad nećemo imati sa čim da se liječimo.

Male T do 37,2 su najgore, sigurno dijete ima upalu pluća.

Ovo je jedna od najčešćih zabluda! Ako je dijete bez drugih tegoba, lijepo jede i raspoloženo je, onda temperatura do 37,5 ne znači ništa, i daleko od toga da je znak upale pluća. Ako dijete ima tegobe, kašlje, loše jede, ima bolove, treba ga pregledati ali ni tada ne znači, a i najčešće nema upalu pluća.

Najsigurnije je dijete izolovati kod kuće, tako se sigurno neće razboljeti.

Ovo nije rešenje! Za dijete je zdravije da je aktivno, da se igra i druži. Zatvoriti ga u kući nije garancija protiv bolesti. Odrasli donose viruse, a da i ne osjećaju tegobe. S druge strane, dijete mora da dođe u kontakt sa uobičajenim virusima, to je jedini način da se stvori otpornost, da se dijete imunizuje.

Dijete je vakcinisano protiv gripa pa ga to štiti od drugih jesenjih virusa.

Bilo bi dobro da je tako, ali nije.Vakcina protiv gripa štiti samo od gripa.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply