Rijetki slučajevi otpora posljedica neinformisanosti

Poučeni negativnim iskustvima iz jednog broja razvijenih zemalja u kojima je, nakon značajnog smanjenja obolijevanja i umiranja uslovljenog vakcinacijom, došlo do „opuštanja“ roditelja u pridržavanju kalendara vakcinacija i posljedično ponovne pojave masovnijeg, odnosno epidemijskog obolijevanja od vakcinopreventabilnih bolesti, Crna Gora se, kao uostalom i značajan broj drugih država u Evropi i svijetu, još prije nekoliko decenija opredjelila za zakonom obaveznu vakcinaciju. To se, kako tvrde u Institutu, uz dobru zdravstvenu informisanost roditelja pokazalo kao prilično mudra odluka, tako da do sada nije bilo obolijevanja od vakcinopreventabilnih bolesti u većoj epidemijskoj formi.

Istovremeno je, kako navode, program vakcinacija u Crnoj Gori, stvaranjem kolektivnog imuniteta, doveo i do indirektne zaštite pojedinaca koji se ne mogu vakcinisati što je još jedna od prednosti vakcinacije. Naime, kod malog broja ljudi vakcinacija nije moguća usljed određenih medicinskih stanja i/ili bolesti koje ne dozvoljavaju vakcinaciju, što je i zakonom predviđeno kao mogućnost u svim zemljama pa i u Crnoj Gori.

„Zato vakcinacija zdravih lica, predstavlja na samo zakonsku već ličnu i moralnu obavezu svakog člana zajednice – sa ciljem da se zaštite ne samo oni lično već i oni koji iz opravdanih razloga ne mogu biti vakcinisani“, poručili su iz Instituta.

Prema njihovim riječima, dоbrо funkciоnisаnjе programa vakcinacija је јеdаn оd ključnih еlеmеnаtа snаžnog zdrаvstvеnog sistеma i obaveza je cijele zajednice – zdravstvene službe, roditelja, medija, obrazovnih institucija i drugih, da dalje rade na osnaživanju sistema vakcinacija u korist zdravijeg i srećnijeg djetinjstva djece. Podjelom odgovornosti, zajedničkim radom i saradnjom svih elemenata društva stvаrајu se uslоvi dа niјеdаn djеčiјi živоt nе budе ugrоžеn оd bоlеsti које sе mоgu spriječiti vakcinaciom.

Ljekari Instituta smatraju da niko u Crnoj Gori ne želi da djeca obolijevaju ili umiru od onih bolesti za koje postoje djelotvorne i bezbjedne vakcine, tako da se cio zdravstveni sistem Crne Gore trudi da se svakom djetetu budu dostupne najkvalitetnije vakcine a roditeljima pružene prave informacije.

„Naravno, uvijek navodimo da ne postoji nijedan lijek, pa ni vakcina koja je 100% djelotvorna, ali vakcine su bez sumnje, najefektivniji i najefikasniji medicinski proizvodi. Vakcine koje se koriste u programu obaveznih vakcinacija imaju veoma visoku djelotvornost koja se kreće od 80% do 95% što uz odgovarajući kalendar vakcinacija, obezbjeđuje ne samo ličnu zaštitu već i solidan nivo kolektivnog imuniteta. Vakcine sa nešto nižom djelotvornošću od gore navedene, ne koriste se u Programu obaveznih vakcinacija čiji je osnovni cilj stvaranje ličnog i kolektivnog imuniteta, već za individualnu zaštitu pojedinaca koji su skloniji ili izloženiji određenim zaraznim bolestima“, objasnili su iz Instituta.

Na pitanje kakva je situacija u zemljama Evropske unije po pitanju obavezne vakcinacije, oni su pojasnili da je ona zakonom obavezna u jednom broju članica Unije, dok se u nekim samo preporučuje.

U pojedinim državama  EU, u kojima ne postoji zakonska obaveza, već vakcinaciju djece predškolskog uzrasta preporučuju zdravstvene službe, ipak postoji određena forma obaveznosti jer djeca ne mogu da se upišu u predškolske i školske ustanove ako nijesu primila neophodne vakcine, čime se obezbijeđuje visok kolektivni imunitet među licima koja pohađaju vaspitno-obrazovne institucije.

„Opuštanje“ roditelja i narušavanja ličnog i kolektivnog imuniteta koji uslovljavaju ponovnu pojavu pojedinih vakcinopreventabilnih bolesti u epidemijskoj formi, dovelo je do inicijative u jednom broju tih država da se nađu modaliteti koji bi u određenoj formi predstavljaji obavezu vakcinacije za njihove građane, kažu u Institutu.

„Iz svega navedenog, jasno je zašto prema našoj zemlji, kao ni prema drugim državama koje su već pristupile EU, nije iskazan zahtjev za izmjenu regulative koja se odnosi na Program vakcinacija. Šta više, naši međunarodni partneri su do sada bili veoma zadovoljni organizovanošću sistema vakcinacija u Crnoj Gori kao i rezultatima koje postižemo“, tvrde iz te zdravstvene ustanove.

Iz Instituta su poručili da su spremni i zainteresovani da, u cilju daljeg unaprjeđenja komunikacije sa javnošću, organizuju sastanak sa svim roditeljima koji imaju određene rezerve prema vakcinama, kako bi u direktnoj komunikaciji pokušali zajedno razriješiti pojedine nedoumice.

Pages: 1 2

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. sanidej

    Pocinjem da sumnjam u “dobronamjernost” farmaceutskih kuca posle svoh ovih afera sa vakcinama, pocev od svinjskog gripa pa dalje. Farmaceutske kuce zaradjuju ogroman novac od prodaje vakcina i izgleda da ne prezaju ni od cega….

    • I ja odavno. I mnogo bih voljela da porazgovaram sa ljekarima kad nas vec pozvase da su oni spremni, jer smo mi imali problem sa vakcinom, a nijesmo, kako nas oni u tekstu nazvase, roditelji koji djeci ne biraju izabranog ljekara… – citaj nesavjerni. Srecom te se vakcine vise ne daju. Tada su nas svi koliko ih je bilo i u domu zdravlja i u bolnici nabjedjivali da nije od vakcine, a prije pola godine citam upravo izvjestaj Instituta za javno zdravlje u kojem se statisticki navodi koliko je djece bas te godine kad je nasa beba imala problem, imalo iste ili slicne probleme, ne male poput temperature nego toliko velike da mu je zivot bio ugrozen

Leave a Reply