Za vikend u centru Podgorice i u Delti

Udruženje Roditelji prikupljaće za vikend potpise za peticiju kojom traži hitnu izgradnju i/ili dogradnju postojećih vrtića u cijeloj Crnoj Gori na dva punkta u centru Podgorice i u šoping mallu Delta city.

Od 11 do 14 sati će volonteri udruženja biti aktivni na ukrštanju ulica Slobode i Hercegovačke, oba dana vikenda, kao i kod kapije šetališta na Gorici.

U popodnevnim satima, od 17 do 20 pultovi udruženja biće svim zainteresovanim građanima dostupni i u Delti.

Do sada je prikupljeno preko 4,4 hiljade potpisa, a rok do kojeg je neophodno dostići brojku od šest hiljada je 11. decembar.

Peticija je jedna od aktivnostikojom udruženje Roditelji želi dfa utiče na rješavanje problema prebukiranosti  koji postoji u vrtićima u velikom broju crnogorskih opstina.

O tome koliko je nezdrav boravak djece u ovakvim uslovima nedavno je upozorio i Instiut za javno zdravlje iz kojeg su i zvanično saopštili da je prebukiranost podgoričkih vrtića uzrok sanitarno-higijenskih problema koji ugrožavaju zdravlje djece.

Na problem prebukiranosti je ukazao i Ombudsman koji je konstatovao da su kapaciteti predškolskih ustanova u Crnoj Gori preopterećeni i da prostor u kojem borave djeca ne odgovara propisanim standardima u pogledu površine. Zbog toga je ta institucija preporučila Ministarstvu, između ostalog, da preduzme radnje i mjere na stvaranju uslova za  povećanje prostornih kapaciteta  predškolskih ustanova prema utvrđenim standardima.

Leave a Reply