Problemi sa nicanjem prvih zubića

PIŠE: dr Lidija Perunović, spec. ortopedije vilica, stomatološka ordinacija Perunović

Nicanje mliječnih zuba je prirodan proces i kod većine beba prolazi bez većih problema. Ponekad se mogu javiti propratne pojave koje više ili manje mogu uznemiriti roditelje.

Pojave koje mogu pratiti nicanje prvih zubica su uznemirenost djeteta i česte promjene raspoloženja,pojačano lučenje pljuvačke, koja dalje može biti uzrok pojave osipa u uglovima i oko usana. Iako se ponekad usled uznemirenosti i plača može pojaviti temperatura i rijeđa  stolica (nikako prolivi), temperaturu koja se približava 38-om podioku ili je prati kašalj, curenje iz nosa ili grčevi u stomaku  nikako ne treba povezivati sa nicanjem zubica.

Zbog neprijatnosti koju osjeća na mjestu nicanja zubića, beba ima potrebu da trpa prstiće ili neke druge predmete u usta. Za olakšavanje tog osjećaja djetetu možete nabaviti namjenske gumene prstenove koji su napunjeni vodom. Ohlađene u frižideru bebi mogu malo umanjiti bol ili skrenuti pažnju. Koja kašičica prohlađene vode može nakratko utrnuti desni. Malo većoj bebi možete dati da gricka peškirić natopljen rashlađenom kamilicom ili nanom. Hladna banana ,šargarepa, parče jabuke – takođe  mogu biti od pomoći.

Gelovi koji su dostupni u apotekama takođe imaju kratkotrajan efekat, ali je vrlo  bitno znati da su to u osnovi lokalni anestetici  i da ih nije poželjno često koristiti.

Treba biti oprezan i sa širokim dijapazonom proizvoda koji se nude na tržištu i dobro razmislite da li se radi o nekoj “hemiji”, koja prije može naškoditi nego pomoći.

Sve češće na ulici srijećemo bebe sa ćilibarnim ogrlicama za koje se tvrdi da potiću iz Baltičkih zemalja i da smanjuju otok sluzokože i umanjuju bol, utičući na štitnu žlijezdu i imuni sistem. Za sada ne postoji ni jedan naučni dokaz koji potvrđuje ove tvrdnje. Potencijalna opasnost ovih ogrlica je mogućnost otkidanja perlica, gutanja ili još gore udisanja.

 

Vašoj bebi treba nježnost i fizička prisnost, kao podrška samo jednoj u nizu novina koje proživljava dolaskom na ovaj svijet.

 

Comments

Leave a Reply