Studija: Čak i umjereno konzumiranje alkohola u trudnoći može uticati na djetetov IQ

Mislite da je OK zadovoljiti sebe čašom vina tokom trudnoće? Možda bi bilo pametnije da tu flašu vina odložite negdje do daljnjeg.

Jedna nova studija pokazala je da žena koja konzumira čak i veoma umjerene količine alkohola tokom trudnoće riskira snižavanje djetetovog nivoa inteligencije.

Istraživači koji su koristili genetičku analizu na više od četiri hiljade majki i djece otkrili su da konzumiranje između jednog i 6 alkoholnih pića nedjeljno, tokom trudnoće, može uzrokovati niži IQ što će se manifestovati već u uzrastu od 8 godina.

„Čak i pri nivoima konzumiranja alkohola koji se uobičajeno smatraju bezopasnim, možemo detektovati razlike u IQ-u tokom djetinjstva, koje su uzrokovane sposobnošću fetusa da „očisti“ taj alkohol“, rekla je Reuters-u vođa studije, Sarah Lewis sa Univerziteta u Bristolu.

„Ovo je dokaz da čak i na tim umjerenim nivoima alkohol utiče na fetalni razvoj mozga“.

Za ovu studiju, objavljenu u žurnalu PLOS ONE ove sedmice, korištena je nova tehnika analiziranja genetičkih varijacija koja modifikuje efekte izlaganja različitim nivoima alkohola.

Mnogo je kontroverzi, kao i kontradiktornih savjeta vezanih za konzumaciju alkohola tokom trudnoće. Jedan izvještaj, npr., koji su prije par mjeseci objavili danski istraživači, zaključuje da je do osam „pića“ nedjeljno tokom trudnoće, „vjerovatno OK“.

Istovremeno, američki Centar za kontrolu bolesti (CDC), upozorava da ne postoji sigurna kolilčina alkohola za konzumaciju tokom trudnoće.

Sve ovo ne spriječava mnoge buduće majke da popiju po koje piće. Jedna prijašnja CDC-ova studija u kojoj je učestvovalo više od 14.000 žena, pokazala je da svaka trinaesta majka  konzumirala alkohol tokoom trudnoće.

Među onima koje su pile alkohol, skoro svaka peta je rekla da je imala makar jednu „pijanku“ tokom trudnoće, konzumirajući četiri iili više pića odjednom.

Izvor: Parenting.com

Leave a Reply