Raste broj potpisa za peticiju, uprave vrtića u Podgorici nijeme

Udruženje Roditelji prikupilo je preko tri hiljade potpisa građana iz cijele Crne Gore za peticiju kojom traži izgradnu novih vrtića i/ili dogradnju postojećih, a ukupno prikupljenom broju doprinijele su i pojedine javne predškolske ustanove i škole.

Prošle sedmice smo upravama nekoliko javnih predškolskih ustanova u Crnoj Gori zatražili da postave poster o peticiji na vrtićkim jedinicama što su neke od njih već i uradile i to u Budvi, Herceg Novom i Tivtu, a pojedine su najavile odgovore narednih dana.

Javnost treba da zna i da su se mnoge škole uključile u prikupljanje potpisa odnosno da su profesori i nastavnici podržali na taj način peticiju, a uz pomoć Unije slobodnih sindikata.

Na žalost pozitivnu povratnu infomaciju ni odobrenje nijesmo uspjeli da ostvarimo sa javnim predškolskim ustanovama u Podgorici, zbog čega smo neprijatno iznenađeni.

Dodatno smo razočarani jer su nam mnoge javne predškolske ustanove iz drugih opština čak najavile učestvovanje u organizovanom prikupljanju potpisa od roditelja, iako imaju mnogo manje problema sa prebukiranošću u odnosu na podgoričke i do sada sa našim udruženjem nijesu sarađivale.

Neodgovoranje i neprihvatanje zahtjeva podgoričkih javnih predškolskih ustanova „Đina Vrbica“ i „Ljubica Popović“ dodatno iznenađuje zbog komunikacije koju smo imali sa njihovim direktoricama i ostvarene saradnje, kao i zbog činjenice da su upravo vrtići u Glavnom gradu najprebukiraniji.

Prvi zahtjev za objavljivanje postera udruženje Roditelji je javnim predškolskim ustanovana „Đina Vrbica“ i „Ljubica Popović“ dostavilo još 5.novembra, a zatim i dva dana kasnije jer odgovor nijesmo dobili. U posljednjem dopisu smo ih ponovo zamolili da nam odgovore u roku od dva radna dana, jer vrijeme za prikupljanje potpisa prolazi i sve ga je manje.

Udruženje Roditelji ne razumije zbog čega nam nije dozvoljeno da okačimo obavještenja o peticiji sa linkom putem kojeg se može potpisati, a dozvoljeno je za komercijalne postere poput pozorišnih predstava. Naglašavamo da samo želimo da što veći broj roditelja dobije informaciju o tome da je moguće od nadležnih i na ovaj način zatražiti rješavanje problema prebukiranosti koji je dostigao nevjerovatne razmjere i koji ugrožava zdravlje djece i usložnjava posao i odgovornost vaspitača koji sa njima borave u ogromnim grupama.

Udruženje Roditelji je iskoristilo mogućnost podnošenje elektronske peticije Ministarstvu prosvjete, koja je dio novog vladinog servisa Glas građana, koja će biti aktivna do 11. decembra do kada treba da prikupimo šest hijada potpisa.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply