Utrogestan uvršten na pozitivnu listu lijekova

PIŠE: Gordana Popović

Lijek Utrogestan, koji ginekolozi najčešće propisuju pacijentkinjama prilikom održavanja rizičnih, i uopšte problematičnih trudnoća, uvršten je na Listu lijekova koji se izdaju na teret Fonda za zdravstveno osiguranje.

Prethodnih godina su buduće majke bile prinuđene da taj lijek kupuju u privatnim apotekama, gdje kutija od 20 tableta, koja u većini slučajeva ne traje duže od četiri dana, košta oko osam EUR.

Iz Fonda je portalu Roditelji.me potvrđeno da je Utrogestan, početkom godine, uvršten na pozitivnu listu, ali pod drugim imenom, što je i objavljeno u Službenom listu Crne Gore od 17. januara.

Savjetnik za farmaciju Olgica Knežević pojasnila je da se Lista lijekova, koji idu na teret sredstava Fonda za zdravstveno osiguranje, sastoji od lijekova, koji su posloženi po internacionalnim nezaštićenim nazivima.

„Tako da se i lijek Utrogestan, što je zaštićeni naziv farmaceutske fabrike Besins, nalazi po njegovom internacionalnom nezaštićenom nazivu progesteron, što je i aktivna supstanca samog lijeka”, precizirala je ona.

Prema njenim riječima, lijek se na toj listi nalazi pod nazivom ATC–G03DA04–progesteron kapsula meka, 100 i 200 miligrama, a propisuje ga izabrani doktor na osnovu izvještaja ljekara specijaliste ginekologa. Indikacije za primjenu lijeka, koje su takođe definisane Listom lijekova, su prijevremeni porođaj (MKB:O60) i prijeteći pobačaj (MKB:O20.0).

Knežević je kazala da se na Listi lijekova Fonda nalaze svi savremeni lijekovi za liječenje genito-urinarnog sistema, kao i polni hormoni. Ona je naglasila da svi lijekovi, koji se koriste u postupku vantjelesne trudnoće, takođe idu na teret sredstava Fonda i nalaze se na Listi lijekova.

Iz Fonda su saopštili da će i dalje raditi na redefinisanju Liste i, uz saglasnost Ministarstva zdravlja, voditi računa o primjeni savremene farmakoterapije.

“Jer nam prevashodni cilj nije štednja, već otimalno i  uspješno liječenje, koje će svakako imati uštedu za posljedicu”, poručili su iz te zdravstvene ustanove.

Veliki broj trudnica u posljednje vrijeme koristi progesteron u trudnoći, čak i ako nijesu rizične, na osnovu preporuka ljekara na prvi znak potencijalne opasnosti u prvim mjesecima, ali i kasnije. Utrogestan je samo jedan od ljekova koji se preoručuju tokom trudnoće, uz prenatalne vitamine koji su takođe skupi, kao i mnogobrojne nalaze koji su uvedeni u protokole.

 

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. drakulica

    Više od dva mjeseca koristim utrogestan, 3×1 od 200. Isto toliko ne mogu da ga nadjem u tkz. državnim apotekama. Ako neko zna gdje može da se kupi na recept neka javi.
    Apotekarke su mi rekle i da kad stigne, što je rijetko, stiže u vrlo malim količinama.

Leave a Reply