Počelo prikupljanje potpisa u Mall of Montenegru i Delti

Volonteri udruženja Roditelji počeli su danas u direktnom kontaktu sa građanima da prikupljaju potpise za peticiju kojom se traži hitna gradnja novih vrtića ili dogradnju postojećih u svim opštinama Crne Gore gdje postoji problem prebukiranosti.

Udruženje Roditelji je iskoristilo mogućnost podnošenje elektronske peticije Ministarstvu prosvjete, koja je dio novog vladinog servisa Glas građana.

Zbog malog malog broja prikupljenih potpisa od 11. Oktobra kada je potpisivnje počelo, Udruženje je odlučilo da animira građane, za sada Podgorice,  i u direktnom kontaktu od njih zatraži da potpišu peticiju.

Do sada je prikupljeno preko hiljadu potpisa, a potrebno je prikupiti ukupno šest hiljada do 11. decembra  kako bi Vlada razmatrala predlog udruženja da se hitno izgrade novi vrtići u Podgoric, Baru, Bijelom Polju, Tivtu….

Predstavnici udruženja će do kraja ove sedmice prikupljati potpise u Podgorici, u tržnim centrima Mall of Montenegro i Delta, a početkom naredne sedmice ćemo objaviti plan za naredni period.

Volonteri udruženja će u petak i subotu popodne biti u Delti, a u subotu ujutru u Mall of Montenegru.

Udruženju Roditelji su u prikupljanju online potpisa i reklamiranju peticije do sada pomogli, besplatnim reklamiranjem portali Vijesti i Cafe Montenegro i sajt  Mosquito.

Udruženje Roditelji je nekoliko puta pozivalo nadležne da počnu da rješavaju ovaj problem koji postoji godinama i sve je kompleksniji s obzirom da se broj djece u grupama iz godine u godinu povećava. Rješavanje je počelo u jednom dijelu – zakupom novih prostorija, ali je broj djece toliko veliki da samo gradnja novih vrtića može adekvatno da utiče na rješavanje problema.

O tome koliko je nezdrav boravak djece u ovakvim uslovima nedavno je upozorio i Instiut za javno zdravlje iz kojeg su i zvanično saopštili da je prebukiranost podgoričkih vrtića uzrok sanitarno-higijenskih problema koji ugrožavaju zdravlje djece.

Na problem prebukiranosti je ukazao i Ombudsman koji je konstatovao da su kapaciteti predškolskih ustanova u Crnoj Gori preopterećeni i da prostor u kojem borave djeca ne odgovara propisanim standardima u pogledu površine. Zbog toga je ta institucija preporučila Ministarstvu, između ostalog, da preduzme radnje i mjere na stvaranju uslova za  povećanje prostornih kapaciteta  predškolskih ustanova prema utvrđenim standardima.

Leave a Reply