Djeca i gazirani sokovi

PIŠE: Olja Martinić,  viši dijetetičar i nutricionista

Priroda nas je podstakla na uživanje pića s balončićima. Odmoriti tijelo u kadi prepunoj mineralne vode oko koje se šire razni mirisi ili piti vodu koja pecka i žari po nepcu obećavajući zdravlje i dobru formu?

Upravo su prirodni izvori mineralnih voda oduvijek plijenili pažnju svojim ukusom, mirisom i dobrim djelovanjem na čovjeka. Nada i vjerovanje u oporavak stvorili su naviku konzumiranja voda koje su prirodno gazirane, ali najčešće ne baš ugodne za piće. Zbog toga su se tehnolozi dosjetili i ponudili piće koje je oslobođeno prirodne gorčine i dodatno “ušminkano” aromama dopadljivim našim čulima.

Djeca (kao i odrasli) često piju premalo tečnosti. Znojenjem naše tijelo gubi važne minerale i elektrolite. Gubitkom 10 posto tjelesne tečnosti smanjuje se učinkovitost organizma za 50 posto. Upravo je zato izuzetno važno svakoga dana konzumirati dovoljno tečnosti.

Najbolji izvor tečnosti svakako je obična voda. Ali, kako su djeca – djeca, i u napicima vole sve što je slatko, obojeno i s balonlićima, u slučaju da im to strogo zabranimo, ona će zasigurno naći način da ih negdje potajno uzimaju.

I zato kao roditelji budimo mudri pa im dopustimo povremeno “griješiti”, ali uz naglasak na povremeno. S većom djecom možemo razgovarati o svemu i upoznati ih sa sadržajem takvih napitaka. Dogovorite se s njima da se, ako se generalno trude da jedui pravilno pa se dovoljno kreću i fizički su aktivni, povremeno mogu zasladiti tim “zabranjenim voćem”.

Lošiji izbor (koji se preporučuje samo povremeno) svakako su razni slatki gazirani napici koji često sadrže i kofein.

Riječ je o napicima izrazito visoke energetske vrijednosti koji će brzo smanjiti osjećaj gladi, a ujedno su siromašni, za djecu, toliko potrebnim mineralima i vitaminima. Ispijanje slatkih gaziranih pića u organizam se unose tzv. prazne kalorije koje dodatno ugrožavaju populaciju ionako sklonu gojaznosti. Ako su djeca i inače sklona konzumiranju velikih količina grickalica i masnih jela u međuobrocima, na ovaj se način može ugroziti njihov pravilan rast i razvoj.

Jedna limenka obojenog gaziranog pića s kofeinom znači jednak unos kofeina u dječji organizam kao i šoljica crne kafe. Zbog toga djeca koja u velikoj mjeri piju slatka gazirana pića s kofeinom imaju problema sa snom, do kasno ostaju budna, ali imaju i problema s koncentracijom pri učenju.

Slatki gazirani napitak u kombinaciji sa sendvičem ili pizzom daje obrok u kojem ima previše ugljienih-hidrata, i to onih s visokim glikemičnim indeksom.

Djeca ne mogu bez sokova s balončićima, a vi roditelji pokušajte im udovoljiti u njihovim zahtjevima tako da odaberete kvalitetnije napitke koje možete i sami pripremiti kod kuće.

  • Mineralna voda savršena je podloga za pripremu gaziranih sokova u kućnoj radinosti. Svakom napitku će dati ugodan osjećaj svježine. Po želji pripremite takav gazirani napitak sa sokovima od jagode, breskve, borovnice, marelice, ananasa, brusnica ili banana.
  • Jednu mjericu jogurta manje masnoće pomiješajte s mjericom voća i pjenasto umutite. Dodajte mineralne vode do željene gustoće. Slatko, ukusno i zdravo. Poslužite svježe pripremljeno.
  • Svježi sok od limuna, mandarina ili narandži takođe se može razrijediti manjom količinom mineralne vode. Po želji ga možete zasladiti žličicom meda. Ovakav napitak je osvježavajući i nutritivno sadržajan, a djeci daje dragocjene vitamine.

Napici na bazi mineralne vode (bez ili s malo šećera) generalno su dobar izbor, kao i napici na istoj bazi koji su još dodatno obogaćeni mineralima i vitaminima, a kojima se nadoknađuje gubitak važnih nutrijenata u organizmu.

Ali, sva gazirana pića mogu kod djece izazvati nadutost. Ako je vaše dijete inače sklono stomačnim poteškoćama vezanim za svakodnevne obveze-nervozu, konzumiranje gaziranih pića povećava izglede za pojavu grčeva.

Generalno pravilo je, bili za slatka gazirana pića ili protiv njih, umjerenost prije svega!

Izvor: Coolinarika

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply