Potpisan Memorandum o razumijevanju

Photo: Dnevne novine

Ministarstvo zdravlja, Udruženje Roditelji i Dnevne novine potpisali su danas Memorandum o razumijevanju, čiji je cilj jačanje saradnje, posebno u sprovođenju donatorskih akcija u zdravstvenom sistemu.

Memorandumom je predviđeno planiranje i realizacija donatorskih akcija za potrebe porodilišta, ali i obostrano učešće u definisanju novog načina saradnje i komunikacije ljekara sa majkama u porodilištu. Dokument predviđa i uključivanje predstavnika udruženja u odgovarajuća radna tijela u cilju definisanja i planiranja promjena u sistemu zdravstvene zaštite i brige o trudnicama i bebama.

Kristina Mihailović iz Udruženja roditelji je ocijenila da je Memorandum stepenica više i dobar korak da se nastavi i konkretizuje saradnja između Ministarstva, Dnevnih novina I udruženja .

“Ovo je dobar korak da se Udruženje uključi u animiranje kompanija i zainteresovanih građana da pomognu zdravsvenom sistemu, a s druge strane da konstantno pratimo i ukazujemo na propuste i probleme koji postoje kako bi bili eliminisani”, navela je ona.

Roditelji su, rekla je Mihailović, u najvećem broju korisnici zdravstenih usluga.

“Nadamo se da će kroz Udruženje Roditelji, njihov glas moći da se artikuliše i moći će da ukažu na neophodnost poboljšanja uslova”, kazala je ona.

Marijana Buljan iz Dnevnih novina je ocijenila da u Crnoj Gori ima pomaka ali se oni ne dešavaju dovoljno brzo.

“Javna uprava ovih dana, pred izbore, završava neuobičajno velik broj poslova i to je dobro ali ovakav Memorandum se mogao potpisati ranije s obzirom na to da su tekstovi i kampanja završeni u martu”, smatra ona.

Ministarstvo zdravlja i ministar, ukazala je Buljan, reagovali su konstruktivno nakon objavlivana priča u porodlištu.

“Međutim, ovim posao nije završen: U porodilištu crnogorskog Kliničkog centra su se desili pomaci ali porodilje i dalje jedu parizer dan nakon porođaja”, kazala je ona.

Prema riječima ministra zdravlja Miodraga Radunovića, potpisivanje memoranduma je način da se sprovedu donatorske akcije, ali i dokaz da je dobronamjerna riječ kritike uvijek dobrodošla.

“Potpisivanjem memoranduma otvaramo vrata i ljudima dobre volje čije će investicije pomoći da se kvalitet zdravstvenih usluga podigne na viši nivo, na zadovoljstvo kako građana, tako i zaposlenih”, kazao je Radunović.

Memorandum je rezultat najave saradnje koja je inicirana početkom 2012. godine, nakon inicijative Dnevnih novina “Uvedimo podgoričko porodilište u 21.vijek” u okviru koje su objavljivane šokantne ispovijesti porodilja u Kliničkom centru na portalu Roditelji.me o uslovima i načinima ophođenja prema pacijentima. Inicijativa ima za cilj promjenu i poboljšanje uslova na klinici za ginekologiju i akušertvo Kliničkog centra ali i ostalim porodilištima u Crnoj Gori, i osim praćenja uslova i ukazivanja na potrebu njihovog poboljšanja predviđa i donatorski segment. Udruženje Roditelji i Dnevne novine će pokušati da animiraju kompanije i zainteresovane građane da se uključe u akciju doniranja.

Izvor: MINA, Dnevne novine

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply