Vrtići nude roditeljima slobodnu veče za pravljenje beba

Grupa danskih vrtića odlučila je da pomogne povećaju nataliteta zemlje nudeći roditeljima da im besplatno čuvaju djecu jedne večeri sedmično kako bi radili na proširenju porodice.

Ukupno sedam danskih vrtića nudi dva sata roditeljima pokušavajući da ih podstakne na rađanje.

Zaposleni u vrtiću Grashopers se nadaju da će ova ponuda uticati na zaustavljanje pada broja porođaja karakterističnog za cijelu Dansku i podstaći roditelje da po tom pitanju urade nešto.

Prve slobodne večeri su bile prošlog utorka i organizovane su kao zabave za djecu, uz muziku i čajanku.

“Imamo 42 djece u vrtiću, a kapaciteti nam dozvoljavaju da upišemo još 20, toliko nam još nedostaje“, kazala je vaspitačica Dorte Nyman. „Kada nas djeca pitaju zašto organizujemo žurku i gdje su njihovi roditelji, objasnimo im da smo ih poslali kući da malo porazgovaraju“.

Nyman je kazala da je prvo slobodno veče bilo uspješno, i da će u vrtiću Grashopers biti srećni da ih još organizuju u budućnosti.

Mnogi roditelji su prema njenim riječima, najavili da će iskorititi slobodno vrijeme, ali ne na taj način koji im vrtić savjetuje.

„Puno njih nam je reklo – Dovešćemo djecu na zabavu, ali od nas još djece ne očekujete”, kazala je Nyman.

Demografi strahuju da će pad broja rođenih ugroziti penzioni sistem zemlje.

Danska je po broju rođene djece na 185. mjestu u svijetu i u 2011. godini je taj broj smanjen za 4,4 hiljade u odnosu na 2010. U prva tri mjeseca ove godine, nastavljen je negativan trend i velike su šanse da ova godine bude godina sa najnižim brojem rođene djece od 1988.

Izvor: Telegraf.co.uk

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. macence

    “e, srecni svijete” je prva pomisao koju sam bar ja imala kad sam ovo procitala. medjutim, nije ovo srecni svijet, mislim da smo mi srecniji sto ne znamo dje cemo s djecom i sto su nam vrtici pretrpani… i vise nas bilo!!!!

Leave a Reply