Starost porodilja ne utiče na zdravlje djece

Odrasle osobe čije su ih majke rodile u dobi od 35 do 44 godine nijesu ništa manje zdrave u svojim 40-im i 50-im godinama života nego one čije su majke u trenutku porodđaja bile stare između 25 i 34 godine, pokazuju najnovija istraživanja.

Dok je i dalje tačno da su starije majke izložene većem riziku pobačaja ili pojavi Downovog sindroma kod djeteta, čini se da su trudnoće premladih majki opasnije za zdravlje djece od trudnoće u starijoj dobi, kazao je naučnik Mikko Myrskyla s njemačkog Max Planck instituta za demografska istraživanja.

Naučnici su obradili podatke 18 hiljada američkih majki i djece i uočili da su se zdravstveni problemi podjednako javljali kod odraslih osoba čije su majke bile stare od 25 do 44 godine.

Odstupanja su uočili u zdravlju osoba čije su majke bile mlađe u trenutku porođaja. Tako su pet odsto više zdravstvenih tegoba imale osoba čije su majke rodile u dobi od 20 do 24 godine, i 15 odsto više tegoba odrasle osobe čije su majke rađale u dobi od 14 do 19 godina.

Kao najvažniji faktori za dugoročno zdravlje potomstva pokazali su se stepen obrazovanja majke i broj godina koje je živjela nakon porođaja što naučnici objašnjavaju lakšim svladavanjem stresa zbog gubitka majke.

Izvor: HINA

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. macence

    Zasto je kod nas toliko komplikovano da se sprovede jedno ovakvo istrazivanje? To bi nas rijesilo svih nedoumica i upornog “prepisivanja” preporuka bjelosvjetskih organizacija. Svaki narod i podneblje imaju svoje nasljedne i druge faktore, a mi mali, pa opet ne znamo kakvi smo?!

  2. macence

    Ma, za ovakva istrazivanja ti i ne treba pristanak pacijenta, u ovom slucaju trudnice, a kasnije majke. UNICEF je do podatka oko broja majki koje doje svoju djecu dosao na osnovu izvjestaja pedijatara. Tako mogu i ovdje na osnovu izvjestaja iz porodilista: u 2012. godini je 40% porodilja staristi od 35-44 rodilo zdravu djecu i onda to ostane, pa vidis tu generaciju za nekih 40 godina. Ili, neka pitaju nas sada koliko su nam godina imale majke i da li imamo nekih problema sa zdravljem… Sve to oni imaju preko nasih postojecih zdravstvenih kartona, samo sto su svi lijeni da ih fino pregledaju i strukturiraju i analiziraju… UH!

Leave a Reply