Udruženje Roditelji pozvalo Ombudsmana da reaguje

Udruženje Roditelji obratilo se danas Zaštitniku ljudskih prava i sloboda, ukazujući na postojeće, nezadovoljavajuće stanje u javnim predškolskim ustanovama zbog problema prebukiranosti u velikom broju crnogorskih opština, posebno u Glavnom gradu, Baru, Budvi, Tivtu…

Udruženje Roditelji je iskazalo opravdanu zabrinutost zbog neadekvatnog položaja djece u predškolskim ustanovama i zamolilo ga da zbog aktuenog stanja i postojećeg rizika urgentno reaguje u cilju zaštite prava i bezbjednosti djece.

U pismu Ombudsmanu Udruženje je navelo da im se veliki broj roditelja iz Podgorice na početku ove školske godine obraća i žali na prebukiranost u predškolskim ustanovama, i na činjenicu da broj djece višestruko prevazilazi propisane i zakonom definisane okvire, a takvo stanje je učestalo već godinama.

„Roditelji nam prijavljuju brojnost djece u grupama i preko 50. Brojnost djece je više neko udvostučena u odnosu na propisane standarde i uveliko premašuje prostorne kapacitete ustanova, čime se dovodi u opasnost njihov dalji boravak u vrtićima. Samo u Podgorici ove godine je prekobrojno dvije hiljade djece“, kaže se u pismu.

Iz udruženja podsjećaju i da je na neophodnost rješavanja problema ukazao i Institut za javno zdravlje koji je ove godine u okviru realizacije Programa javno-zdravstvene zaštite, kontrolisao više od 65 podgoričkih predškolskih, školskih objekata i studentskih domova, i utvrdio niz sanitarno-higijenskih nepravilnosti objekata u kojim borave djeca, te da prekomjeran broj djece koja borave u vaspitnim grupama predškolskih ustanova povećava rizik po njihovo zdravlje.

Stručnjaci Instituta su ocijenili da bi sredina u kojoj djeca i mladi borave trebalo da bude sigurna i bezbjedna po zdravlje, i da veliki broj djece u ograničenom prostoru tokom dugog perioda može značajno da utiče na povređivanje, pojavu i širenje akutnih i hroničnih bolesti, kao i na nastanak i dalju progresiju deformiteta.

Udruženje Roditelji je u pismu Ombudsmanu podsjetilo i na aktuelni Zakon o predškolskom obrazovanju i vaspitanju koji predviđa da u jaslenim grupama može biti najviše 14 djece, a u vrtićkim 25.

Navedeni su i podaci ankete 313 posjetilaca portala Roditelji.me prije par mjeseci od kojih je čak 78 odsto prepoznalo problem prebukiranost kao ključni; njih 12 odsto smatra da je to nedovoljan broj vaspitača, kvalitetom rada sa djecom nije zadovoljno 6 odsto roditelja. Neprilagođeno radno vrijeme i higijena su najvažniji problem za po dva odsto ispitanih.

„Evidentno je da je u postojećim okolnostima vaspitno obrazovni rad gotovo nemoguće sprovesti, i da je dovedena u pitanje dalja mogućnost i opravdanost boravka djece u predškolskim ustanovama ukoliko nijesu ispoštovani kriterijumi i standardi rada sa djecom“, ocijenjeno je u pismu Udruženja Roditelji crnogorskom Ombudsmanu.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply