Počinje Festival lutkarstva

Prvi međunarodni festival lutkarstva počinje u nedjelju u Podgorici, a trajaće do 13. septembra osim u glavnom gradu i u Tuzima, Tivtu, Bijelom Polju, Rožajama, Budvi, Herceg Novom, Cetinju i Kolašinu.

Osnovnu ideju festivala čini takmičarski program koji obuhvata pet pozorišnih produkcija iz cijelog svijeta. Pored takmičarskog, predviđen je i prateći zabavni programi u vidu predstavljanja dječijih glumačkih trupa, baletskih i plesnih grupa, horova, folklornih ansambala, malih i velikih solista koji će u Podgorici biti izvođen na gradskom trgu.

Za prvo festivalsko izdanje selektovano je pet predstava. U Centru za kulturu u Bijelom Polju istog dana u 13 sati gostuje Teatar lutke i glumca iz Poljske sa predstavom Palčica

U nedjelju u 20 sati festival će otvoriti počasni ambasador festivala princ Nikola Petrović, a u 20 i 15 u KIC-u “Budo Tomović” Gradsko pozorište će izvesti predstavu Čarobni kamen.

U ponedjeljak, 10. septembra u KIC-u “Budo Tomović” Teatar lutke i glumca, Valbžih iz Poljske će igrati predstavu Palčica u dva termina i to i 18 i 20 sati, dok će istog dana u 20 sati u Porto Montenegru Pozorište lutaka Davida Zauzole iz Čilea izvesti predstavu Prljavo krilo.

Takođe, u ponedjeljak u 13 sati Gradsko pozorište iz Podgorice će u KIC-u u Tuzima izvesti predstavu Čarobni kamen. Dječje pozorište iz Subotice će u KIC-u “Budo Tomović” u dva termina izvesti predstavu U tami, u 18 i u 20 sati.

U Centru za kulturu u Bijelom Polju istog dana u 13 sati gostuje Teatar lutke i glumca iz Poljske sa predstavom Palčica. U 20 sati, takođe, 10. septembra u Budvi, na Sceni između crkava Pozorište lutaka Davida Zauzole igraće predstavu Prljavo krilo.

U KIC-u “Budo Tomović” 12. septembra u 18 i u 20 sati Mali lutkarski teatar Slon iz Sofije izvešće predstavu Začarana kočija, dok će istog dana u Herceg Novom u Dvorani Park biti igrana predstava U tami Dječjeg pozorišta iz Subotice. Zetski dom na Cetinju će 12. septembra ugostiti Teatar lutke i glumca, Valbžih sa predstavom Palčica.

Dva izvođenja predstave Prljavo krilo Pozorišta lutaka Davida Zauzole iz Čilea biće upriličena 13. septembra u sali DODEST-a u terminima 18 i u 20 sati. Iste večeri u 21 sat na glavnom gradskom trgu u Podgorici biće proglašeni pobjednici i dodijeljene nagrade.

Da publika u Kolašinu i Rožajama ne bi ostala uskraćena za predstave, organizatori su odlučili da i nakon zvaničnog zatvaranja festivala, predstava Začarana kočija bude izvedena u Centru za kulturu u Rožajama u petak, 14. septembra u 13 sati, a predstava U tami u Centru za kulturu u Kolašinu.

Kako je ranije saopštio osnivač festivala glumac i reditelj Davor Dragojević, biće uručen gran pri za najbolju predstavu u cjelini, nagrade za najbolju režiju, za najbolje estetsko-tehnološko rješenje lutaka, za najbolju scenografiju i najbolju originalnu muziku. Biće dodijeljene i tri ravnopravne nagrade za glumačko majstorstvo prikazano na festivalu. O nagradama će odlučivati tročlani stručni žiri u sastavu: dr Zoran Đerić, direktor pozorišta mladih u Novom Sadu, mr Predrag Bjelošević, direktor Dječjeg pozorišta Banjaluka i dr Nela Savković-Vukčević, urednica TVCG.

Osim stručnog, postoji i Dječji žiri sastavljen od desetak podgoričkih osnovaca koji dodjeljuje nagradu za najbolju predstavu.

Na sajtu festivala www.lutkarstvo.me dostupan je i tekst himne koju je za ovu priliku napisao Dejan Đonović, a izvodiće je Katarina-Kaća Bulatović.

Izvor: Vijesti

Leave a Reply