Još nema udžbenika za djecu socijalno ugroženih roditelja

Djeca socijalno ugroženih roditelja i juče su bez udžbenika pohađala nastavu, jer ih nijesu mogli dobiti ni u školama, niti u centrima za socijalni rad.

Neki od roditelja, koji su se i javili redakciji Vijesti, saopštili su da im nadležni konstantno obećavaju da će dobiti knjige za školu, ali one, kako tvrde, nikako da stignu.

Iz Ministarstva prosvjete, je rečeno da se ne zna tačan broj podijeljenih udžbenika, ali da će knjige stići do svih kojima su potrebne.

“Svakodnevno telefoniranje i odlasci u školu i Centar za socijalni rad ne pomaže, osim što dodatno trošimo ono malo što imamo… I danas su nam rekli da neće biti ništa. Ne znamo da li postoji neki rok do kog udžbenici treba da stignu“, kazao je jedan od roditelja.

Prema njegovim riječima, iz Ministarstva kazali da će biti obezbijeđeni udžbenici za one koji su se prijavili na vrijeme, zbog čega su ih pojedini  roditelji prijavljivali još u junu kada se pojavilo obavještenje u školi.

Dodao je da bi se snašao ranije i pozajmio novac za udžbenike, da je znao da će se sa projektom dodjele besplatnih udžbenika kasniti.

Ocu jednog od učenika, kako tvrdi, u Centru za socijalni rad Podgorica rečeno je da se o knjigama informiše u školi, dok su mu u školi kazali da će one “vjerovatno stići brzo”.

“Nadam se da će održati bar ovo obećanje. U ponedjeljak je počela raspodjela, ali moja djeca još ništa nijesu dobila. Pitam da li i u ovom projektu ima diksriminacije i zašto”, kazao je on.

U prošloj školskoj godini, učenici čiji roditelji primaju materijalnu pomoć su čekali mjesec dana na dodjelu knjiga.

Iz Ministarstva prosvjete i sporta nijesu imali tačne podatke o broju već podijeljenih kompleta udžbenika.

Ponovili su da je juče bio posljednji dan raspodjele, zbog čega će, kako su najavili, tačne podatke o broju podijeljenih knjiga imati danas.

Iako je dan ranije saopšteno da će udžbenike dobiti oni đaci čiji su se roditelji blagovremeno javili školama sa potvrdama Centra za socijalni rad, iz Ministarstva su juče kazali da će knjiga biti dovoljno za sve.

Podsjetili su da je Vlada za tu svrhu opredijelila 900 hiljada eura i za više od 15 hiljada učenika.

Pravo na besplatne udžbenike imaju djeca čije su porodice korisnici materijalnog obezbjeđenja, djeca bez roditeljskog staranja, ona koja su smještena u ustanove socijalne i dječije zaštite, sa smetnjama u razvoju i romska djeca.

Na besplatne knjige pravo imaju i osnovci i srednjoškolci, a uslov je da su prethodnih godina vratili udžbenike u školske biblioteke. Tu obavezu do sada je ispoštovalo 3.111 učenik.

 

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply