Pritužba Ombudsmanu zbog uslova u vrtićima

Članica udruženja Roditelji Biljana Stanković, majka djece od tri godine i godinu i osam mjeseci, obratila se danas instituciji Ombudsmana, zaštitnika ljudskih prava i sloboda zbog uslova u javnoj predškolskoj ustanovi „Đina Vrbica“.

Ona je zatražila od Ombudsmana da reagujete u skladu sa ingerencijama u slučaju kršenja ljudskih prava djece koja borave u vaspitnoj jedinici Bubamara, javne predškolske ustanove „Đina Vrbica“.

„Kao roditelj sam prinuđena da protestujem na uslove pod kojim se nalaze. Naime, prilikom upisa dobili smo informaciju da je od Ministarstva stigla preporuka da se ne upisuje prekomjeran broj dece, pa smo se iz tog razloga odlučili na upis djece u navedenu ustanovu“, navela je Stanković u pismu Ombudsmanu koje je dostavila i portalu Roditelji.

Nakon početka pohađanja vrtića, Stankovići su zatekli potpuno drugačiju situaciju – u grupi od tri godine, gdje se nalazi njihova ćerka, upisano je 51 dete, a srednja jaslena grupa takođe je prebukirana.

Stanković je ocijenila da uslovi u prostoriji nijesu kompatibilni navedenom broju dece, prostorija je premala i podobna za svega 20 njih, nemaju dovoljan broj krevetića, niti osoblja da se o njima brine.

„Djeca su zdravstveno ugrožena i postoji velika mogućnost od izbijanje zaraze (kožne infekcije, prehlade, grip). Bilo kakav pedagoški rad sa djecom je nemoguć u navedenim uslovima. Vaspitno osoblje je više nego očigledno izloženo burn out sindromu i strahu od gubitka posla ukoliko protestuju na uslove rada“, dodala je Stanković.

Ona smatra da ozbiljno prekršen zakon i to u više oblasti, a da je situacija više nego opasna i zabrinjavajuća zbog čega je potrebno hitno reagovanje i promjena stanja neophodna zbog očuvanja zdravlja i bezbjednosti djece.

Stanković je upoznata sa činjenicom da je Kancelarija Ombudsmana i ranije pokretala ispitne postupke i utvrđivala neadekvatnost vaspitnih ustanova i vrtića i davala preporuke Ministarstvu o ozbiljnost problema.

Ona se nada da će ovog puta biti pokrenuta inicijativa za individualnu odgovornost i zahtijevati konkretni rezultate za trajno rješenje situacije u vrtićima.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Gospodjo Stankovic Vi ste jedan od mnogih roditelja koji svakodnevno gleda te uslove i godinama vode djecu u takve vrtice pa opet nista i svaka cast sto ste se javno oglasili o ovaj problem.Ja se iskreno nadam da se mora i hoce nesto promijeniti jer inace….Sto se tice vaspitno obrazovnog rada sa tolikim brojem djece u takvim uslovima uz veliki napor ga treba ostvariti,predlozila bih benificirani radni staz za sve ljude-vaspitacice koje rade u te ustanove a od njih se traze rezultati-kako to sve izvesti to samo oni znaju.Lijepo bi bilo da Gospoda iz Ministarstva prosvjete provedu samo jedan dan u vrtic da nista ne rade bez da sjednu na malu stolicicu negdje u cosku i samo-ali samo da posmatraju te male ljude kako zive zajednicki zivot svaki dan po nekoliko sati, mislim da bi pobjegli glavom -bez obzira ne znajuci sta ih je snaslo-Zelim Vam svaku srecu u borbi za bolji i ljepsi vrtic

  2. Frida

    Bravo. A da svi mi koji saljemo djecu u takve vrtice, jer nemamo drugo rjesenje niti mogucnosti, pisemo ombudsmanu? Mozda bi tada urodilo plodom…

  3. Istu sliku sam zatekla i ja u JPU “Ljubica Popović” gdje će moj dječak dijeliti prostor sa još 49 drugara. Kao pojedinci ne možemo ništa, ali grupa nezadovoljnih roditelja bi možda nešto i promijenila?

  4. bilja76

    Dragi roditelji, nadam se da cete doci na sastanak Udruzenja u petak u 18h, pa da ujedinjeni osmislimo naredne korake. Sigurna sam da ukoliko proaktivno delujemo mozemo da postignemo nas cilj. Vidimo se!!!

Leave a Reply