S djecom u kuhinji

PIŠE: Andreja Strelec Dučak, nutricionistkinja

Igra je oblik ranog sticanja znanja djeteta i važna je za njegov razvoj. Za djecu nema većeg veselja nego kada se i roditelj uključi u igru. A jedan dobar dio dana ionako provodite u kuhinji pripremajući hranu za svoje najmilije pa zašto onda ne spojite ugodno s korisnim i uključite dijete u sva ta čuda koja zovemo prehranom?

Zašto se ne biste igrali s djecom i u kuhinji? Pružite svom djetetu mogućnost da kroz igru spozna raznolikost ukusa pa će vam uskoro samo dati do znanja koju hranu voli, a koju ne. Tako imate priliku igrom učiti dijete o važnosti prehrane koja predstavlja “kamen temeljac” za njegov kasniji život.

Pravilna prehrana predstavlja najbolju investiciju u djetetovu budućnost. I sami ste svjesni da nepravilna prehrana može ugroziti zdravlje i dovesti do opstipacije, anemije, gastroenteritisa, kolitisa, alergije, ekcema…

Maleni i malo veći, svako prema svojim sposobnostima, sretno će se upustiti i u pripremu maštovitih slatkih i slanih sendviča, reckanje jednostavnih voćnih i povrtnih salata, miksanje frapea ili pripremu osvježavajuće limunade ili ledenog čaja.

Uz vašu pomoć niti voćne kreme, sladoledi od jogurta, razne kuglice i salame od kravljeg sira, suvog voća, keksa, oraha ili čokolade i drugi nepečeni kolači i torte, jednostavna jela od kuvanih jaja i krompira, pa čak i pravi (pečeni) kolači, keksi i torte i šarene pizze neće biti prepreka za malog vrijednog kuvara (iako će za čišćenje vjerovatno biti malo preumoran ;)).

Pa i mi roditelji (mladi, i svi koji se tako osjećaju) još se dobro sjećamo kako su nam naše bake davale divno, mekano tijesto koje smo kao djeca s “guštom” miješali, valjali i razvlačili. A tek kakvi su se mirisi širili poslije iz rerne…

I ja želim jesti ono što volim

Uključite i svojeg mališana u planiranje dnevnog ili sedmičnog jelovnika. S većim djetetom porazgovarajte i objasnite mu što je bitno pri izboru jelovnika. Nemojte smetnuti s uma da na jelovniku školskog i predškolskog djeteta svakog dana trebaju biti zastupljene sve osnovne grupe namirnica:

  • žitarice,
  • hljeb i zamjene,
  • povrće,
  • voće,
  • mlijeko i zamjene,
  • meso i zamjene i masnoće.

Djetetu objasnite da su voće i povrće neizostavan dio jelovnika i da je jedan slatkiš dnevno dovoljan (a grožđice, suve smokve i marelice sasvim odgovaraju). Vaš mališan će brzo prihvatiti da su mlijeko, jaja, riba ili meso potrebni za rast (Super! Biću velik kao tata!) i da hljeb, žitarice, tjestenina i riža daju puno energije (Koliko li ću samo skakati, trčati i  voziti bicikl!).

Imajući sve to na umu, dijete može nacrtati jelovnik za cijelu sedmicu,  naravno, u zavisnosti od uzrasta, uz vašu pomoć. Možete se igrati i restorana pa zajedno sastaviti dnevne jelovnike s izrezanim sličicama jela i zajedno s djetetom poslužiti hranu u tanjima, čašama lijepih boja i oblika i na poslužavnicima.

Svaki djetetov predlog uzmite sasvim ozbiljno, a ako ga nije moguće u potpunosti prihvatiti, podijelite se, npr., ako vi birate supu, pustite neka dijete izabere povrće koje će staviti u nju. Ako ono što je na jelovniku bude i na stolu, dijete će se osjećati važnim, spoznati da se poštuje ono što želi, razviće samopuzdanje i postaće otvorenije za kompromise – jer su demokratska rješenja najbolja pa – ko izgubi, ima se pravo ljutiti.

Ovo baš neću jesti

Zašto se ne biste igrali s djecom i u kuhinji? Pružite svom djetetu mogućnost da kroz igru spozna raznolikost ukusa hrane.

Nakon navršene prve godine života djetetov tjelesni rast kao i energetske potrebe organizma donekle se smanjuju pa ne treba tjerati dijete da jede više nego što mu treba da se ne stvore problemi u hranjenju. Također u toj dobi mnoga djeca povremeno gube interes za određenu vrstu hrane ili odgovaraju s “ne” na svaki predlog. To uistinu postaje problem tek onda kad dijete odbija osnovne namirnice (žitarice, mlijeko, meso, ribu, voće ili povrće) pa time narušava ranljivu vrijednost jelovnika.

Što ako vaše dijete baš sada, nakon što ste potrošili puno vremena na pripremu jela, ne želi ono što mu se nudi, nego želi samo odlučiti? Tajna izbjegavanja problema prilikom obroka leži u vašem prijateljskom odnosu. Naučite dijete da su obroci važne društvene prigode u kojima i ono aktivno učestvuje kao član obitelji, a jelo ugodan način zadovoljavanja gladi.

A možda pomognu i mali trikovi…

  • Ako dijete odbija povrće, pokušajte ga maskirati u krem čorbu od povrća ili svježe povrće narezano u oblike koje može umakati u jogurt.
  • Probajte voli li možda više sok, voćni jogurt ili kolač od voća nego svježe voće.
  • Ako odbija meso, možda će prihvati hamburgere, ćevapčiće ili kuglice od raznih vrsta mljevenog mesa (npr. piletine, ćuretine, jagnjetine).
  • Ako dijete ne pije mlijeko, ponudite mu jogurt, kravlji sir ili soseve na bazi mlijeka.
  • Zajedno s djetetom pripremite zgodne male pizze (možete ih izrezati i uz pomoć modlica za kekse) i ukrasite ih povrćem, raznim vrstama sira ili napravite slatku pizzu s voćem.
  • Djeca vole posmatrati svijet oko sebe. Ako i nemate vrt, možete na terasi zasaditi neko povrće. Zanimaće ga kako biljka napreduje, radovaće se branju i biće slađe nego kupljeno.

I ne zaboravite…

  • Vi ste mu kao roditelj primjer za pravilnu prehranu!
  • Doručak je važan obrok za sve, a posebno za najmlađe!
  • Pružite djetetu raznoliku hranu tako da može samo izabrati i pokazati što voli.
  • Djeci je potrebno najmanje pet obroka dnevno: uz doručak, ručak i večeru potrebna su i dva međuobroka.
  • Izbjegavajte sitnice između obroka: grickalice i slatkiše. Radije za međuobrok ponudite neko voće, žitarice, jogurt ili parče hljeba od punog zrna s namazom od sira ili marmeladom.
  • Dijete nemojte nikada požurivati, kažnjavati ili nagovarati da jede više. Ako raste i napreduje, znate da jede dovoljno.
  • Maloj djeci i najukusnija kašica bez nježnosti gubi važnost. Iskoristite vrijeme za jelo, posvetite djetetu pažnju i stvorite ugodno okruženje u kojem će se dijete zabaviti i osjetiti voljenim.
  • Djeca vole učestvovati u raznim aktivnostima. Uključite ih u postavljanje i raspremanje stola.
  • Boravak na svježem vazduhu zraku i kretanje otvaraju apetit.

Izvor: Coolinarika

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply