Udžbenici u knjižarama – od 48 do 119 eura

Photo: Vijesti

Udžbenici za učenike osnovnih i srednjih škola u gradskim knižarama stigli su u knjižare, a cijene kompleta koštaće od 48 do 119 eura.

Aleksandra Hajduković iz Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva kazala je “Vijestima” da su udžbenici spremni za distribuciju. Prodavci u knjižarama navode da se roditelji već interesuju za udžbenike i da kupuju školski pribor, đačke torbe i sve ostalo što je neophodno za novu školsku godinu.

Komplete udžbenika i cjelokupan školski pribor, roditelji za svoje dijete mogu obezbijediti i putem interneta, što je od prošle godine u ponudi pojedinih podgoričkih knižara.

U podgoričkoj knjižari “Raster ” građani od prošle godine udžbenike mogu poručiti i rezervisati putem njihovog sajta.

“To je najsigurniji način da se obezbijede sve knjige koje Zavod za udžbenike pusti u prodaju. Za građane koji na taj način rezervišu knjige obavlja se posebna porudžbina, a oni ih kasnije mogu sami podići ili im se dostavljaju na kućnu adresu”, objasnili su iz knjižare.

U toj knjižari ističu da su građani počeli da se raspituju za cijene školskog pribora, ali i da kupuju, najviše đačke torbe koje kod njih koštaju od 11 do 45 eura.

Sveske malog formata su od 0,15 do 0,85 eura, dok za sveske većeg formata (tvrdih korica) treba izdvojiti od 0,25 do 1,60 eura. Grafitne olovke su 0,15 pa do 0,50 eura, a u ponudi su i drvene bojice i flomasteri koji zavisno od broja i kvaliteta koštaju od 1,50 eura i više, koliko su i vodene bojice, dok su tempere od tri do četiri eura.

U knjižari “Kultura” cijene školskih torbi su od 25 do 78 eura, dok se u knjižari “Mladost” mogu kupiti od 16 do 46 eura.

Osim novih, ovih dana biće moguće kupiti i polovne udžbenike i knjige. Prodaja korišćenih udžbenika biće organizovana od 20. do 31. avgusta u “Delta sitiju”. U okviru akcije pod sloganom ”Pokloni, kupi, prodaj korišćeni udžbenik”, građani će, kako su najavili iz podgoričkog  odbora Sindikata prosvjete, moći od 18 do 21 sat da kupe udžbenike za svoju djecu po znatno nižim cijenama.

“Novac i udžbenici koji budu prikupljeni na taj način, preko sindikalnih organizacija biće upućeni đacima sa seoskog područja Podgorice”, saopštili su iz Opštinskog odbora SPCG.

Podsjetivši da je za pripremu jednog učenika za školsku godinu neophodno izdvojiti novčana sredstava koja su veća od jedne prosječne crnogorske plate, iz Sindikata su apelovali na pojedince i organizacije da doniraju udžbenike ili da na drugi način pomognu predstojeću akciju.

Naglasili su da je materijalni položaj prosvjetnih radnika na početku ove školske godine teži u odnosu na prethodnu, što se može odraziti i na kvalitet rada

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply