Roditelji i ljekari o dojenju danas u Dječjem parku

Udruženje Roditelji organizuje danas proslavu Svjetske nedjelje dojenja, u Dječjem parku na Kruševcu, od 19 sati.

Razgovaraćemo o dojenju sa pedijatrima Vjerom Janković i Pašom Divanović, neonatologom Enverom Lekić, onkologom Nadom Cicmil, a biće podijeljen i priručnik Preporuke za zaštitu zdravlja, ishranu i njegu djece, koju je pripremila doktorka Olivera Miljanović a čiji je značajan dio posvećen dojenju.

Pozivamo sve mame, tate i buduće roditelje da nam se pridruže u proslavi Nedelje dojenja, da pronađu odgovore na nedoumice u razgovoru sa našim savjetnicima, čuju naše goste, medicinske razlike, stručnjake iz oblasti pedijatrije, neonatologije, onkoligije i prenatalne njege koji će govoriti o pripremi za dojenje, značaju dojenja I za majku i bebu i prevazilaženju društvenih stereotipa o dojenju.

Obilježavanje nedjelje dojenja u Crnoj Gori je pomogla voda Rosa koja je sponzor događaja.Rosa je posvećena podršci segmentu neonatologije i nedavno je organizovala akciju u okviru koje su kupljena dva nova inkubatora za nikšićku i cetinjsku bolnicu.

Svjetska nedjelja dojenja obilježava se već punih 20 godina u preko 150 zamalja svijeta. Od ove godine i udruženje Roditelji se priključilo obilježavanju ove manifestacije. Proslavom Nedjelje dojenja želimo da skrenemo pažnju na značaj dojenja za novorođenčad, da ohrabrimo majke da se obrate za pomoć u situacijama kada dojenje ne ide lako, i da razbijemo par tabua o dojenju u javnosti.

Tema ovogodišnje Svjetske nedjelje dojenja je desetogodišnjica UNICEF-ove i SZO-ove Strategije za ishranu male dece i odojčadi, koja se smatra presudnom u povećanju stope dojene dece. Samo 36,5% beba na svetu je isključivo dojeno do navršenih 6 meseci (U CG samo 18%). Većina zemalja još uvek nije usvojila ili nije u dovoljnoj mjeri uvela nacionalne strategije za ishranu dece i odojčadi , tako da je cilj ovogodišnje akcija skretanje pažnje vladama ka uvođenju ovih regulativa.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply