U Nedjelji dojenja se ne možemo pohvaliti procentom dojilja

U svijetu se od danas do 7. avgusta u 170 zemalja obilježava Nedjelja dojenja, koju je prije 20 godina ustanovila Svjetska alijansa za podršku i promociju  dojenja (WABA) kako bi skrenula pažnju i pokrenula akcije u cilju promovisanja, zaštite i podrške dojenju. Od tada, svake godine, Svjetska nedjelja dojenja se osvrće na različite teme koje se tiču dojenja.

Crna Gora je zemlja koja se ne može pohvaliti velikim procentom majki koje doje svoju djecu. Nekoliko je razloga male zastupljenosti dojenja od kojih su ključni – nedovoljna informisanost roditelja i podrške zdravstvenog sistema ali i okoline.

Upravo zbog svega toga, cilj udruženja Roditelji je povećanje svijesti o važnosti dojenja i za bebu i za majku, pružanje pomoći i podrške majkama u dojenju, jačanje samopouzdanja kod majki i povjerenja u sopstvenu sposobnost da osiguraju najbolju hranu za svoje dijete.

U Crnoj Gori svega 19 odsto majki isključivo doji bebe prvih šest mjeseci, što znači bez bilo kakvih dodataka (vode, čajeva, adaptiranog mlijeka, čvrste hrane…), podaci su iz posljednjeg istraživanja koje je obuhvatilo ovu temu 2009. godine, a urađeno je za potrebe UNICEF-a. U svijetu je taj procenat značajno veći i iznosi 37 odsto.

Dojenje je najbolji start u životu koji majka može omogućiti svojoj bebi. Pored toga što obezbjeđuje upravo one nutritiente koji su neophodni ljudskom organizmu, dojenje je i prva vakcina za bebu, utjeha i priprema osjetljivog stomačića za pravu hranu.

O svim ovim temama razgovaraće roditelji i ljekari u subotu 4. avgusta u 19 časova u Dječjem parku na Kruševcu, gdje će udruženje Roditelji obilježiti Svjetsku nedjelju dojenju, prvi put na ovaj način u Crnoj Gori. Proslava se organizuje pod pokroviteljstvom kompanije Rosa, koja je posvećena segmentu neonatologije i koja je organizovala akciju Podržimo život u okviru koje je donirala inkubatore cetinjskoj i nikšićkoj bolnici.

U  tome će nam pomoći naši gosti, medicinski stručnjaci iz oblasti neonatologije pedijatrije i onkologije. Oni će govoriti o pripremama za dojenje, značaju dojenja za bebu i majku i institucionalnoj pomoći pri dojenju koje crnogorski zdravstveni sistem pruža svojim korisnicama.

Manifestacijom u Dječijem parku želimo da skrenemo pažnju i na činjenicu da mali broj majki doji svoju djecu u javnosti, da poručimo da dojenje u javnosti ne treba da predstavlja tabu i da dojenje bebi treba da bude dostupno bilo kad i bilo gde. U toku sedmice dojenja udruženje Roditelji će podijeliti porodilištima i domovima zdravlja u Crnoj Gori postere i flajere sa porukama majki majkama koje obuhvataju 13 činjenica o dojenju.

Tema ovogodišnje Nedelje dojenja je desetogodišnjica Strategije za ishranu male djece i odojčadi Svjetske zdravstene organizacije i UNICEF-a, koja pitanje povećanja stope dojenja u svijetu stavlja na prioritetno mjesto. Strategija je definisala pet prioritetnih inicijativa ka dostizanju ovog cilja. Među inicijativama su usvajanje strategija na nacionalnim nivoima, usvajanje Kodeksa o zabrani reklamiranja zamjena za majčino mlijeko  i osnivanje vršnjačkih savjetovališta na nivou lokalnih zajednica.

Udruženje Roditelji će u toku ove i naredne godine raditi upravo na osnivanju jedne takve grupe obučenih majki/savjetnica/ volonterki. Dokazano je da dojilje najviše povjerenje po pitanju problema u dojenju imaju u majke koje su prošle kroz slična iskustva. U pripremama i sprovođenju obuke za majke savjetnice udruženje Roditelji očekuje i pomoć zdravstvenih institucija Crne Gore.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply