Od srijede obilježavamo Nedjelju dojenja

Udruženje Roditelji obilježava naredne sedmice Svjetsku nedjelju dojenja.

Crna Gora se ove godine prvi put našla na mapi organizatora Svjetske nedjelje dojenja, koja se obilježava već 20 godina u prvoj sedmici avgusta.

Udruženje Roditelji će 4. Avgusta u 19 sati u Dječjem parku na Kruševcu u Podgorici okupiti roditelje i pedijatre Vjeru Janković i Nebojšu Kavarića, neonatologa Enverou Lekić, onkologa Nadu Cicmil koji će razgovarati o pripremi za dojenje, značaju dojenja i za majku i bebu i prevazilaženju društvenih stereotipa o dojenju. Biće predstavljen i priručnik “Preporuke za zaštitu zdravlja, ishranu i njegu djece”, koju je pripremila doktorka Olivera Miljanović.

Osim toga , Udruženje će porodilištima i domovima zdravlja uručiti poster i flajere sa 13 činjenica o dojenju, koje su poruke majki koje imaju iskustva u dojenju majkama koje će se sa dojenjem tek susresti.

Obilježavanje nedjelje dojenja u Crnoj Gori je pomogla voda Rosa koja je sponzor događaja.Rosa je posvećena podršci segmentu neonatologije i nedavno je organizovala akciju u okviru koje su kupljena dva nova inkubatora za nikšićku i cetinjsku bolnicu..

Proslavom Nedjelje dojenja želimo da skrenemo pažnju na značaj dojenja za novorođenčad, da ohrabrimo majke da se obrate za pomoć u situacijama kada dojenje ne ide lako, i da razbijemo par tabua o dojenju u javnosti.

Svjetska nedjelja dojenja obilježava se već punih 20 godina u preko 150 zamalja svijeta. Proslavom Nedjelje dojenja udruženje Roditelji želi da skrene pažnju na značaj dojenja za novorođenčad, da ohrabri majke da se obrate za pomoć u situacijama kada dojenje ne ide lako, i da razbije par tabua o dojenju u javnosti.

Tema ovogodišnje Svjetske nedjelje dojenja je desetogodišnjica UNICEF-ove i SZO-ove Strategije za ishranu male dece i odojčadi, koja se smatra presudnom u povećanju stope dojene dece.  Samo 36,5% beba na svetu je isključivo dojeno do navršenih 6 meseci (U CG samo 18%). Većina zemalja još uvek nije usvojila ili nije u dovoljnoj mjeri uvela nacionalne strategije za ishranu dece i odojčadi , tako da je cilj ovogodišnje akcija skretanje pažnje vladama ka uvođenju ovih regulativa.

Udruženje Roditelji se pridružuje naporima WABA da se usvoje strategija za ishranu odojčadi i da se donosu zakoni koji će takve napore podržati.

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply