Crna Gora i Udruženje Roditelji na mapi organizatora Svjetske nedjelje dojenja

Crna Gora se ove godine prvi put našla na mapi organizatora Svjetske nedjelje dojenja (www.worldbreastfeedingweek.org), koja se obilježava već 20 godina u prvoj sedmici avgusta.

Obilježavanje sedmice dojenja u Crnoj Gori organizovaće udruženje Roditelji (www.roditelji.me). Osim okupljanja u Dječjem parku na Kruševcu u Podgorici 4. avgusta u 19 sati, Udruženje će Ministarstvu zdravlja i Kliničkom centru Crne Gore uručiti postere i flajere sa 13 činjenica o dojenju. Roditelji će ovom prilikom u navedenim materijalima, kao i svom website-u, koristiti i modifikovani znak Udruženja.

Na proslavi u Dječjem parku, čiji je sponzor voda Rosa, roditelji će imati priliku da o dojenju razgovaraju sa stručnjacima iz oblasti pedijatrije, neonatologije, onkoligije i prenatalne njege koji će govoriti o pripremi za dojenje, značaju dojenja za majku i bebu i prevazilaženju društvenih stereotipa o dojenju.

Svjetska nedjelja dojenja obilježava se već punih 20 godina u preko 150 zemalja svijeta. Obilježavanjem Nedjelje dojenja u crnoj Gori, udruženje Roditelji želi da skrene pažnju na značaj dojenja za novorođenčad, da ohrabri majke da se obrate za pomoć u situacijama kada dojenje ne ide lako, kao i da razbije tabue o dojenju u javnosti.

Tema ovogodišnje Svjetske nedjelje dojenja je desetogodišnjica UNICEF-ove i SZO-ove Strategije za ishranu male dece i odojčadi, koja se smatra presudnom u povećanju stope dojene dece.

Samo 36,5% beba na svijetu je isključivo dojeno do navršenih 6 meseci –  u Crnoj Gori taj procenat je upola manji i iznosi svega 18%. Većina zemalja još uvijek nije usvojila ili nije u dovoljnoj mjeri uvela nacionalne strategije za ishranu djece i odojčadi , tako da je cilj ovogodišnje akcije skretanje pažnje vladama ka uvođenju ovih regulativa.

Udruženje Roditelji se pridružuje naporima Svjetske alijanse za akciju dojenja (World Alliance for Breastfeeding Action – WABA www.waba.org.my)  da se usvoje strategija za ishranu odojčadi i da se donesu zakoni koji će takve napore podržati.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply