Planirano otvaranje vrtića u Zeti 1. septembra

Vrtić u Golubovcima, koji će pripasti sistemu javne predškolske ustanove “Đina Vrbica”, trebalo bi da bude otvoren 1. septembra, najavili su udruženju Roditelji iz Direkcije javnih radova.

Direktor Direkcije Zoran Živković je u dopisu udruženju naveo da su u toku završni radovi na uređenju terena oko objekta vrtića, kao i na ugradnji unutrašnje stolarije i bravarije, postavljanju parketa, i sanitarija.

Objekat je prizemni, ukupne neto površine 1700 m² i moći će da primi 150 djece.

Otvaranje vrtića je nekoliko puta najavljivano i odlagano, a očekivalo se da će početi da radi prošlog septembra. Kapaciteti novog vrtića nijesu bili obuvaćeni ovogodišnjim konkursom za upis djece u javne predškolske ustanove.

U Golubovcima već 15 godina postoji vrtić Zvjezdani vrt u adaptiranoj zgradi Doma zdravlja čii je glavni problem nedostatak prostora. Njegov kapacitet i prostor su toliko mali da se ne može organizovati cjelodnevni boravak djece koji podrazumijeva ručak i spavanje. Djeca su podijeljena u dvije smjene i borave u dvije prostorije od po 25 kvadrata.

Problem prebukiranosti vrtića najizraženiji je u Glavnom gradu, i roditelji ga prepoznaju kao glavni nedostatak javnih predškolski ustanova, što su potvrdili i u anketi koju je sproveo portal Roditelji.me (78% od 317 ispitanih).

U podgoričke vrtiće ove godine je upisano dvije hiljade djece više nego što je bilo planirano konkursom. U vrtiće JPU “Đina Vrbica” na jesen će krenuti 2.900 mališana, a konkursom je bio predviđen upis 1.714.

O otvaranju novog vrtića, kao i o mogućim modelima saradnje, razgovarano je na sastanku predstavnika udruženja Roditelji i JPU “Đina Vrbica” prošle sedmice. Na tom sastanku je ocijenjeno da bi otvaranje vrtića u Golubovcima  značajno smanjilo prebukiranost u jedinicama u Glavnom gradu zbog kapaciteta koji ima. Veliki broj roditelja iz tog prigradskog naselja dovodi sada djecu u grad zbog nepostojanja adekvatnog vrtića u Golubovcima.

Sa prebukiranošću i ograničenim kapacitetima vrtića se suočavaju i opština Bijelo Polje i Bar. Iz Direkcije za javne radove su na pitanje o gradnji novih vrtića saopštili da je raspisano javno nadmetanje za izvođenje radova na izgradnji vrtića u bjelopoljskoj ulici »Lenke Jurišević«.

U toku je postupak pred Upravnim sudom i nakon njenog okončanja planirano je da do jeseni bude izabran izvođača radova. Bruto površina objekta iznosi 1.300 m², a predviđen je za boravak 210 djece.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply