Šta možete očekivati od prvog ortodontskog pregleda

PIŠE: dr Lidija Perunović, spec. ortopedije vilica, stomatološka ordinacija Perunović

Prije nego što prvi put posjetite ortodonta, možda imate neka pitanja na koja bi željeli da saznate odgovor.

Zbog čega mi je potrebno ortodontsko liječenje?

Više je razloga zbog kojih bi trebali da se odlučite na ovakvu vrstu liječenja.

• Da ispravite položaj vaših zuba, što često utiče i na punoću vaših usana.

• Da popravite funkciji tj.,

1 – Da uravnotežite funkciju žvakanja

2 – Da pravilno dišete (na nos)

3 – Da popravite izgovor određenih glasova

(2.,3.,ako razlog leži u nepravilnostima skeleta vilica ili položaja zuba).

Kada prvi put dijete dovesti na pregled,kod specijaliste ortopedije vilica?

Bilo bi korisno da majke jos u periodu trudnoće ili odmah po rođenju djeteta, posjete specijalistu ove oblasti stomatologije. Mogle bi dobiti korisne savjete, kako od samog početka prevenirati nastanak nepravilnosti.Nekada se iz najbolje namjere roditelja, baka…. moze naškoditi djetetu, a da toga nismo ni svjesni.

Prvi specijalisticki pregled trebalo bi obaviti sa navršenih 5 godina života. Istina, da nije veliki broj nepravilnosti koje se počinju liječiti u ovom periodu, ali ih svakako ne treba zanemariti . Početak i trajanje ortodontske terapije se razlikuje od samog oblika nepravilnosti,kao i od biološke zrelosti i pola dijeteta.

Ovim tekstom pokušavamo apelovati na roditelje da na vrijeme posjete ortodonta,jer za neke nepravilnosi vrijeme započinjanja terapije može imati odlučujuću ulogu u samom ishodu.

Isto tako, želimo razbiti zabludu kod jednog dijela roditelja, da su pokretni aparati (protezice) manje superiorni u odnosu na terapiju fiksnim aparatima. Zato možda,i ne žure sa prvim ortodontskim pregledom.

Ono sto se može postići sa jednom grupom pokretnih aparata (funkcionalnim)u periodu intenzivnog rasta, nikako se ne može nadomjestiti fiksnim aparatima,a odnosi se i na estetiku samog mekotkivnog profila (lijep izgled lica i onda kada su usne sastavljene).

U najvećem broju slučajeva, ortodontska terapija se odvija u dvije faze, što podrazumjeva terapiju :

U početku – pokretnim

A kasnije i fiksnim aparatima.

Šta možete očekivati na prvom ortodontskom pregledu?

Pri vašoj prvoj posjeti, obaviće se pregled od koga možete očekivati okvirne informacije o vrsti problema i mogućnostima liječenja . Prvi pregled je vrijeme kada se upoznajemo sa našim pacijentom i razgovaramo o željama pacijenta i realnim mogućnostima terapije.

Ukoliko se nakon konsultacija odlučite da započnete terapiju, neophodno je da dođemo do detaljnih informacija koje su nam potrebne radi dijagnostifikovanja problema i pravljenja plana terapije.To se postiže kliničkim pregledom, uzimanjem otisaka, izradom rendgen snimaka (ortopantomografski snimak i profilni telerendgenski snimak) fotografisanjem. Savremena ortopedija vilica ,sve veći akcenat stavlja na estetiku lica, što se nekad postiže kompromisom između optimuma funkcije i lijepog izgleda.

Danas je u ortodonciji sve veći trend pokušaja ne žrtvovanja zuba (ne vađenja) i kada imamo manjak prostora, uz uslov da nam pacijent dodje na vrijeme. I napredak tehnologije nam ide na ruku, tako da u jednom broju slučajeva sa najnovijom generacijom samoligirajućih sistema fiksnih aparata, možemo dobiti izuzetne rezultate.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply