Istraga o dešavanjima u Porodilištu tapka u mjestu

Klinički centar CG u deficitu sa anestezilozima

Istraga o ispovijestima objavljenim u Dnevnim novinama i na portalu Roditelji.me, koje svjedoče o zloupotrebama i nehumanom odnosu prema pacijentkinjama u podgoričkom porodilištu, nije makla s mjesta.

Razlog je, kako tvrde iz Tužilaštva, neoglašavanje Kliničkog centra na njihove urgencije da im se dostave određeni podaci, pišu Dnevne novine.

Osnovno državno Tužilaštvo formiralo je predmet pod rednim brojem 350/12 i zahtijevalo od Uprave policije i Kliničkog centra Crne Gore obavještenja povodom optužbi u tekstovima porodilja.

Od policije su krajem aprila, tačnije 25. aprila dobili “potrebna obavještenja”.

Od Kliničkog centra i nakon urgencije Tužilaštva, kako stoji u odgovoru koji potpisuje zamjenica tužioca Andrijana Nastić, još čekaju.

Ipak, iako iz Tužilaštva kažu da su od policije dobili “potrebna obavještenja”, Dnevnim novinama je nekoliko dana ranije iz te službe zvanično saopšteno da njima nije podnesena nijedna prijava tim povodom te da, shodno tome, nije bilo ni njihove reakcije.

U aprilu ove godine Osnovno državno tužilaštvo donijelo je odluku da se preko policije i Kliničkog centra provjere navodi porodilja objavljeni u okviru inicijative “Uvedimo podgoričko porodilište u 21. vijek”.

Ministar zdravlja Miodrag Radunović kazao je ranije da je “dobar dio činjenica tačan” iz ispovijesti porodilja, takođe, ne precizirajući šta će preduzeti tim povodom.

Analiza afera o stanju u Porodilištu pokazala je da je bilo propusta u radu medicinskog osoblja, što je potvrdio i prvi čovjek te ustanove Milan Mijović.

Dnevne novine su u saradnji sa portalom Roditelji.me objavile seriju tekstova, u kojima su porodilje iznosile svoja iskustva, a koji su jasno pokazali da je bilo fizičkog i verbalnog nasilja nad njima.

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply