Sanitarno-higijenske nepravilnosti zbog prebukiranosti

Ljekari Instituta za javno zdravlje prilikom prošlonedjeljene kontrole vrtića javne predškolske ustanove“Đina Vrbica” utvrdili su niz sanitarno-higijenskih nepravilnosti objekata u kojim borave djeca, prouzrokovanih većim brojem smještene djece od dozvoljenih kapaciteta.

U okviru realizacije Programa javno-zdravstvene kontrole više od 65 podgoričkih predškolskih, školskih objekata i studentskih domova, utvrđeno je da prekomjeran broj djece koja borave u vaspitnim grupama predškolskih ustanova povećava rizik po njihovo zdravlje.

“Na osnovu kontrole 18 objekata JPU “Đina Vrbica”, koliko smo do sada obišli, konstatovani su određeni sanitarno-higijenski nedostaci koji proističu iz veće gustine smještaja. Smanjenjem broja djece u vaspitnim jedinicama svi uočeni nedostaci bili bi riješeni”, navela je u odgovoru Vijestima specijalista higijene u Institutu mr sc. dr Zorica Đorđević.

Ona je objasnila da sredina u kojima djeca i mladi borave trebalo bi da bude sigurna i bezbjedna po zdravlje, čime se djeca štite od fizičkih, hemijskih i bioloških noksi, koje u rizičnom okruženju s obzirom na epidemiološke uslove (veliki broj djece u ograničenom prostoru tokom dugog perioda), mogu značajno da utiču na: povređivanje, pojavu i širenje akutnih i hroničnih bolesti, kao i na nastanak i dalju progresiju deformiteta.

“Na očuvanje fizičkog zdravlja djece utiču mnogobrojni faktori od kojih svakako i higijensko-sanitarni uslovi prostora u kome borave, veličina i kubatura prostora, ventilacija, grijanje, osvjetljenje, gustina smještaja”, precizirala je Đorđević.

Direktorka JPU “Đina Vrbica” Nataša Tomović kazala je da se evidentirani nedostaci koji se tiču higijensko-tehničkih uslova objekata, prema nalazu sanitarnog inspektora, odnose isključivo na prekobrojnost djece u vaspitnim jedinicama, a ne u pogledu opreme, prostora i zaposlenih u ustanovi.

Tomovićeva ističe da će ta ustanova početi sa radom ove školske godine, onda kada se stvore svi uslovi za boravak djece u skladu sa zakonskim normativima.

“Najveća odgovornost i najvažniji zadatak svih zaposlenih u ustanovi je očuvanje zdravlja i sigurnosti djece. Svjesni smo svih prednosti i mana koje imaju objekti našeg vrtića, ali požrtvovanost, rad i disciplina doprinose nesmetanom funkcionisanju ove ustanove koje je trenutno na zavidnom nivo”, uvjerava direktorica.

Problem prekobrojnih grupa u vrtićima, kako ona smatra, preuveličan je u javnosti jer najveći broj djece boravi u septembru i oktobru, dok je ostalih znatno manji.

“Zbog ekonomske situacije nije moguće realizovati izgradnju dva nova vrtića. Nedostatak kapaciteta je donekle ublažen licenciranjem određenog broja privatnih predškolskih ustanova. Predložićemo Ministarstvu prosvjete i sporta u skladu sa zakonskim rješenjima osnivanje predškolske ustanove po modelu privatno javnog partnerstva ili obavljanje ove djelatnosti na osnovu koncesije”, kazala je Tomovićeva.

Da u predškolskim ustanovama u Podgorici, u odnosu na broj djece, postoji velika disproporcija u narastajućim potrebama i realnim mogućnostima vaspitnih jedinica godinama upozoravaju brojni roditelji i njihova udruženja.

Udruženje Roditelji, u susret konkursu za upis djece, javno je pozvalo ministra prosvjete Slavoljuba Stijepovića i taj vladin resor da unaprijede uslove u javnim predškolskim ustanovama.

Uz izgradnju novih objekata, što bi bilo najbolje rješenje, kao mogućnost oni su predložili da država počne da subvencionira dio cijene licenciranih privatnih predškolskih ustanova kako bi jedan broj djece bio preusmjeren kod njih i rasterećen kapacitet javnih predškolskih ustanova.

Planom Ministarstva prosvjete, do 2020. godine je samo u Podgorici predviđena izgradnja sedam vrtića. Ipak u ovom trenutku u tom vladinom resoru ne mogu da prognoziraju da li će neki od njih biti završen do, na primjer, 2015. godine.

Kako je u Podgorici, prema podacima Ministarstva, oko 200 djece prekobrojno u 13 vrtića, jedino ponuđeno rješenje za ovu godinu je manji broj upisane djece i formiranje liste čekanja.

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply