Počela adaptacija GAK-a

Adaptacija Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Crne Gore počela je danas, i prva od ukupno ti faze koja se odnosi na porodilište trebalo bi da bude zavštena za najviše šest mjeseci.

Direktor Kliničkog centra Milan Mijović objasnio je da će se radovi odvijati u tri faze, u okviru kojih će biti adaptirane porođajne sale i formirana sala za carske rezove, a zatim renovirano akušersko odjeljenje sa neonatologijom. Prva faza adaptacije će trajati najduže, a ostale dvije između tri i 4 mjeseca.

Procjenjuje se da će poboljšavanje uslova na Klinici za ginekologiju i akušerstvo koštati oko 700 hiljada eura, a najveći dio novca biće nabavljen donacijama i iz ušteda KCCG u prvih pet mjeseci ove godine.

Mijović je objasnio da će dio opreme biti predmet donatorske akcije u narednih pet mjeseci. Svi koji su zaintersovani za doniranje mogu od danas da predaju menadžmentu Kliničkog centra pismo namjere i u roku od 48 sati biće im odgovoreno.

Prema riječima Mijovića, u toku adaptacije uslovi rada biće otežani.

“Radićemo u otežanim uslovima jer će sadašnja porođajna sala biti izmještena na dio sadašnje Klinike za ginekologiju. Molim sve za razumijevanje ako se pojave neki problemi. Samo neka ih prijave i trudićemo se da to popravimo”, poručio je Mijović.

Pojekat adaptacije Klinike za ginekologiju i akušerstvo urađen je 2007. godine i od tada traje prikupljanje novca.

Mijović je komentarišući inicijativu Uvedimo podgoričko porodilište u 21. Vijek Dnevnih novina i Portala Roditelji, u okviru koje je pisano o negativnim iskustvima porodilja na Klinici kazao da je njihova analiza pokazala da je bilo propusta u radu medicinskog osoblja.

“Greške koje su uočene ne treba da se završe otpuštanjem ljekara ili sestara. Uradili smo novi model organizacije i mislim da su rezultati već vidljivi”, kazao je Mijović.

On je naveo i da je završen je tender za idejna rješenja za izgradnju nove klinike za ginekologiju i akušerstvo, kao i za nekoliko klinika smještenih u parku Petrovića, kao i novi Urgentni centar.

“Stigla su prva rješenja, i očekujemo u narednim mjesecima odluku komisije”, kazao je on.

Ministar zdravlja dr Miodrag Radunović poručuo je da je Klinika za ginekologiju i akušerstvo bitan dio zdravstvene zaštite i da je cilj zdravstvenih vlasti stvaranje kvalitetnijih uslova kako za porodilje i bebe, tako i za zdravstvene radnike.

“Kroz fazni pristup cilj je da napravimo porodilište po mjeri djeteta”, kazao je Radunović.

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje dr Kenan Hrapović poručio je da je Fond za posljednje dvije godine uložio u KC četiri miliona eura, a da je od pet milona eura povećanog budžeta za ovu godinu, za tu ustanovu opredijeljeno 3,1 miliona.

Izvor: Vijesti, MINA

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply