Većina zahtjeva bez rješenja

Ministarstvo prosvjete i nauke, sudeći prema izjava njegovih predstavnika u medijima, nije u mogućnosti da ispuni gotovo nijedan od zahtjeva koje im je udruženje Roditelji nedavno dostavilo i za njih predložilo rješenja.

Udruženje je u susret konkusu za upis u javne predškolske ustanove zatražilo od Ministarstva prvenstveno gradnju novih vrtića, kako bi bio riješen glavni problem sa kojim se državni vrtići u nekoliko gradova Crne Gore suočavaju posljednjih godina, a to je prekobrojnost.

Planom Ministarstva prosvjete, do 2020. godine je samo u Podgorici predviđena izgradnja sedam vrtića. Ipak u ovom trenutku u tom vladinom resoru ne mogu da prognoziraju da li će neki od njih biti završen do, na primjer, 2015. godine.

„Nezahvalne su takve pognoze pogotovu u ovakvoj ekonomskoj situaciji“, rekla je pomoćnica ministra Vesna Vučurović za televiziju Vijesti. Roditelji okupljeni u udruženju su predložili nadležnima i formiranje i otvaranje posebnih jedinica vrtića do izgradnje novih kapaciteta ili uspostavljanje partnerstva sa privatnim licenciranim vrtićima, povećanje broja vaspitača i osoblja koje boravi sa djecom, i veći broj rokova za upis djece u jaslice i vrtiće.

Država je uspjela da u Nikšiću adaptira poseban prostor za potrebe vrtića, kako bi proširila kapacitete, ali to nije za sada moguće u Podgorici. Vučurović je objasnila da su uprave vrtića tu ideju razmatrale ali nijesu našle adekvantan postor „jer uvijek iskrsne neki problem“.

Ministarstvo neće raditi ni na preloženom rješenju uspostavljanja partnerstva sa privatnim vrtićima kako bi dio djece iz javnih ustanova bio preusmjeren kod njih, a u cilju smanjenja grupa, u skladu sa Zakonom o predškolskom obrazovanju.

U Podgorici je na primjer, prema podacima Ministarstvam, preko 200 djece prekobrojno u 13 vrtića, i Vučurović tvrdi da kapaciteti privatnih vrtića nijesu dovoljni da bi mogli prihvatiti toliki njihov broj. Na taj način je odbijen i predlog udruženja Roditelji da država subvencionira razliku u cijeni između privatnih i državnih predškolskih ustanova.

Zahtjeve udruženja Roditelji možete pročitati ovdje.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply