Većina vozača ne vozi djecu u autosjedištima

Većina vozača u Cnoj Gori koji imaju djecu, njih 60 odsto, ne koriste ili nikada nijesu koristili sjedišta za djecu, i kao razloge za to navode njihovu visoku cijenu, uvjerenje da pažljiva vožnja čini sjedište nepotrebnim i da je bezbjednije dijete držati u krilu.

Prema podacima UNICEF-a, iako 88 odsto građana smatra da su sjedišta za djecu veoma efikasna i doprinose bezbjednosti, približno trećina roditelja bira da ih ne koristi, jer smatra da ona njima lično nijesu potrebna, jer pažljivo voze, ili smatraju da je sigurnije držati dijete u krilu.

Šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru Bendžamin Perks predstavio je ključne rezultate istraživanja koje je ta organizacija sprovela u posljednje dvije godine prema koji su pokazali da samo 38 odsto vozača zna da dijete mlađe od 12 godina ne smije da sjedi na prednjem sjedištu.

Na Međunarodnoj konferenciji “Bezbjedni putevi za svu djecu u Crnoj Gori” održanoj u Budvi je saopšten i podatak i da je u Crnoj Gori u prošloj godini u saobraćajnim nezgodama poginulo dvoje djece starosti ispod 14 godina, dok ih je 21 teže, a 113 lakše povrijeđeno.

Na putevima širom svijeta poginulo je ukupno 25 miliona ljudi od kada je zabilježena prva saobraćajna nesreća 1896. Godišnje u svijetu u saobraćajnim nesrećama zivot gubi 1,3 miliona ljudi, a 20 do 50 miliona biva povrijeđeno u saobraćajnim nesrećama, podaci su koje je iznio dr Momčilo Bajagić.

On je kazao da oko devet hiljada djece i mladih ispod 19 godina strada u saobraćajnim nesrećama u Evropi, a 355 hiljada je povrijeđeno. Preko 90 odsto smrtnih slučajeva u svijetu na putevima se dogodi u siromašnim i srednjerazvijenim zemljama, iako one imaju manje od polovine vozila u svijetu.

Bajagić je dodao da su povrede u saobraćajnim nezgodama “vodeći” uzrok smrti među omladinom uzrasta od 15 do 19 , a vodeći uzrok invaliditeta djeteta. – Na drugom mjestu su utopljenja, njih 14 odsto, u kojima strada godišnje više od 175 hiljada djece.

Na trećem mjestu uzorka povređivanja djece su požari u kojima strada skoro 96 hiljada djece godišnje, a stopa smrtnosti je 11 puta veća u niskim i srednjerazvijenim zemljama nego u visokorazvijenim zemljama .

Na četvrtom mjestu su padovi, u kojima 47 hiljada djece strada, a stotine hiljada zadobiju ozbiljne povrede. Na petom mjestu su trovanja, od kojih više od 45 hiljada djece umre svake godine, podaci su koje je iznio Bajagić.

Konferenciju u Budvi je organizovala NVO „Centar za bezbjednost u saobraćaju“ u partnerstvu sa Auto-moto savezom Crne Gore, Auto-moto društvom iz Podgorice i Fakultetom za menadžment u saobraćaju i komunikacijama iz Berana, uz podršku Ministarstva prosvjete i sporta, Ministarstva saobraćaja i pomorstva, Direkcije za saobraćaj, Uprave policije, Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a.

Izvor: ND Vijesti

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. vesna2

    To je stvarno katastrofalan podatak, ali se moze uociti vrlo lako na ulici.Sjedista jesu skupa, to je problem, ali njihov znacaj je neprocjenjiv.Mislim da je mnogo bolje kupiti kolica za bebu najobicnija i najjeftinija a uloziti novac u sjediste, sto kod vecine nije slucaj.

Leave a Reply