Holandski način rađanja

Što je tipično za holandsku kulturu porođaja?

  • U svim slojevima društva porođaj se smatra normalnim događajem u životu koji se može dogoditi kod kuće ukoliko ne dođe do komplikacija. U Holandiji se život vrti oko kuće. Vaša kuća je vaš dvorac i sve što se tiče porodice izuzetno je važno. Taj stav je duboko ukorijenjen u holandskoj kulturi. Tome uveliko doprinose iskustva koja se prenose s baka na majke i na kćeri. Radi se o viševjekovnom jačanju ženske snage pomoću snažnih uzora s kojima se svaka žena može poistovjetiti. Tokom prošlog vijeka u Holandiji je porođaj manje povezivan sa strahom nego u bilo kojoj drugoj zapadnoj zemlji.
  • Drugačiji pristup porođaju – činjenica da bol nije povezana sa strahom uveliko pomaže održanju kulture rađanja u Holandiji. Većina žena prirodno očekuje da će se moći nositi sa bolom. U svakoj ženi je duboko usađeno vjerovanje da je bol potrebna kako bi porođaj bio siguran. Sposobnost žene da se nosi s bolom smatra se njenom odgovornošću za sigurnost njenog djeteta. Postoji “no nonsens” pristup boli pri porođaju, kako među ženama, tako i među babicama. U pet odsto slučajeva ženama se daje petadin. Budući da žene moraju u bolnicu kako bi primile petadin, postoji prag tolerancije na bol. Petadin se ne smatra sredstvom za ublažavanjem boli već “sredstvom koje oslobađa porođaj” budući da omogućuje ženi oslobađanje od racionalne kontrole i kočnica.
  • U Holandiji ne postoji tradicija tužbi i to je imalo ogromnog uticaja na razvoj njihovog sistema brige za trudnice i porodilje. Njihov sistem ne podstiče tzv. defenzivno vođenje porođaja. U cijelom društvu postoji tolerancija prema zdravstvenim greškama. Ukoliko se dogodi greška pri zdravstvenoj zaštiti, zdravstvena komisija priznaće da se to povremeno događa, a babica ili doktor biće upozoreni.
  • Izbor zasnovan na znanju jedan je od osnova partnerstva. Ali u holandskom jeziku ne postoji riječ za to! Naravno da je važno biti informisan o trudnoći i porođaju. Ali poruka ženama vrlo je jednostavna i jasna: u stvarnosti postoji vrlo malo izbora. Izbor u trudnoći i pri porođaju smatra se pomalo nestvarnim. Ili se potrudiš i učiniš sve što možeš kako bi sigurno dovela to dijete na svijet ili se dogodi komplikacija i priroda preuzme odlučivanje. Najbolji način je prepustiti se i dati sve od sebe! Tokom trudnoće Holanđanke obično nemaju potrebe za detaljnim informacijama, one jednostavno žele znati da dijete dobro napreduje, zdravo je i nema većih poteškoća. U 36.sedmici trudnoće održava se sastanak s trudnicom i partnerom i raspravlja o praktičnim stranama porođaja: kada pozvati babicu, postaviti tačno prezime na vrata kuće/stana i što tačno par može očekivati od babice. Babice objašnjavaju da će stići odmah po pozivu, ocijeniti napredovanje porođaja i provjeriti dijete, predložiti načine udobnijeg smještaja i sl., a tada je moguće da će i otići. Namjera im je da se vrate kad ih par ponovno zatreba ili kad je žena otvorena osam santimetara. Nema pritiska da neprekidno prate djetetovu srčanu akciju, niti je to potrebno, jer rade s odabranom grupom zdravih trudnica koje su prošle screening, koje poznaju i koje su imale odličnu prenatalnu zaštitu. Najvažnija uloga babice je da osigura da niko ne remeti fiziologiju porođaja, niti okolina, niti žena sama. Naravno, neophodno je svako procjenjivanje obaviti na individualnoj osnovi i s nekim ženama babica morati ostati do kraja porođaja. Upravo zbog toga babice savjetuju ženama da ne prave izbor tokom trudnoće. Savjetuju ih da uvijek kada započne porođaj, ostanu kod kuće. Ako porođaj napreduje u redu i žena se osjeća ugodno kod kuće, tada ostaje kod kuće. Ukoliko dođe do komplikacija ili do srednje rizične situacije, žena mora u bolnicu i tada ionako više nema izbora. Kako bi izbjegla razočaranje, najbolje je ne birati unaprijed i pustiti prirodi da odluči za nju. Što je žena nesigurnija, imaće potrebe za većim brojem izbora. Razumnije je odlučiti na licu mjesta, kad se može stvarno osjetiti i tijelom i umom tačno što se želi i što je najbolje za ženu.

Ovo su neke od jednostavnih uzrečica koje holandske babice koriste u cilju normalizovanja porođajne boli:

*Bol je potrebna da bi porođaj ostao normalan!

*Usredsrijedi se na bol i primi je. Što je bol veća, jače su kontrakcije i brže će dijete izaćivan!

*Nije sve tako dramatično, to je samo jedan dan u tvom životu na koji možeš biti ponosna cijeli život!

*Bol je tvoj prijatelj u porođaju. Što više boli, bliže je rođenje djeteta.

*Bol je tvoja vodilja. Ona ti pokazuje put, gdje si, kako si. Bol će te zaštititi. Bol ti govori kada dijete stvarno dolazi. Bol te štiti od stvarne povrede.

*To je samo bol! Bol boli ali ti neće naškoditi.

*Bol nikada nije traumatična, naprotiv, omogućuje ti da dođeš u dodir sa samom sobom, svojim tijelom i osjećajima.

*Nemoj se žaliti, ovo je samo jedan dan u tvom životu! Nemoj se ljutiti, nastavi se šaliti između kontrakcija.

*Ljepota porođajne boli je u njenim propratnim pojavama. Prolazak kroz porođajnu bol će te osnažiti i ojačaće tvoje samopouzdanje. “Ako sam mogla učiniti ovo, mogu sve!”

*Porodna bol održava porođaj sigurnim.

*Bol je sigurna. Bol nije opasna, epidural jeste!

*Uz epidural se dosađuješ na porođaju sopstvenog djeteta!

*Cijeni porođajnu bol, ona te upozorava da je vrijeme da odeš na sigurno mjesto i pozoveš babicu. Da ne osjećaš bol, mogla bi greškom ispustiti dijete usred samoposluge.

*Drži se poput lavice i budi prava zvijer, ne ljepotica tokomkontrakcija! Nemoj se ponašati pristojno, nikad se ne ponašaj pristojno tokom porođaja.

*Snaga porodne boli ima i svoju posljedicu: puno lakše se zaljubljuješ u svoje dijete. Bol rađa ljubav na biološkoj i hemijskoj osnovi.

*Usredsrijedi se na bol, koncentriši se na nju i drži se poput lavice. Štipaj, grizi, viči i vrišti, ali ne pokušavaj se opuštati tokom kontrakcija. Izrazi bol i ona će osloboditi tvoje srce i pomoći ti da postaneš majka.

*Prepusti se i postani tigrica! Milioni žena prije tebe u tome su uspjele!

*Bol može na trenutke biti mučna, ali tvoje tijelo može podnijeti tu bol. Razum je taj kojem je teško. Stoga, zaboravi na razum, otkači se!

 

Pages: 1 2

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply