Sanjaju li bebe svoja dnevna iskustva?

S obzirom da i bebe prolaze kroz REM, fazu sna povezanu sa snovima, doktori pretpostavljaju da i odojče asimilira svoja dnevna iskustva, poput hranjenja, mirisa, osjećaja topline i ugodnosti, gladi ili dosade.

Mnogi roditelji, gledajući bebu kako spava, se zapitaju što se mota po toj slatkoj glavici. U takvim razmišljanjima nijesu usamljeni, jer je to pitanje vrlo često na internet pretraživačima. Vrlo malo je istraživanja napravljeno, što nije ni čudo jer bebe i nijesu najkomunikativniji subjekti.

Još jedan izvor inspiracije za snove su i njihovi roditelji. Doktor Alan Green, njujorški pedijatar, vjeruje da su snovi beba ispunjeni slikama njihovih roditelja. Ponekad su ti snovi ugodni, a ponekad više nalikuju na noćne more.

„Bebe mogu biti nervozne zbog bola, gladi ili osjećaja samoće. A sve vrijedno plača je i vrijedno pojavljivanja u snovima“, smatra Green.

Neki pedijatri smatraju da se noćne more pojavlju tek oko druge godine, no Green misli da je „doba u kojoj je plač na vrhuncu, prvih šest sedmica, i period u kojoj su na vrhuncu noćne more“.

Ipak, većina stručnjaka će vam reći da se ne može sa sigurnošću utvrditi o čemu bebe sanjaju, jer se naprosto ne mogu same izraziti.

Izvor: Magazin.hr

HiPP

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply