Samo 13 odsto majki ekskluzivno doji djecu prvih pola godine

U svijetu samo 37 odsto majki isključivo doji bebe prvih šest mjeseci, podaci su Svjetske zdravstvene organizacije, a u Crnoj Gori je taj procenat prema posljednjim istraživanjima UNICEF-a iz 2009. godine značajno manji i iznosi 13 odsto.

Osim isključivog dojenja, što znači bez dodataka vode, čajeva, sokova ili adaptiranog mlijeka u prvih šest mjeseci, Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje dojenje do druge godine djetetovog života, a ako majka i dijete imaju potrebu, i  duže. Međutim, često zbog poteškoća u kojima se majka ne snalazi ili nekih drugih razloga majke brzo odustaju od dojenja.

Odluka o nastavku dojenja je na majkama, a teško je reći zašto neke žene prestaju da dodje. U Crnoj Gori na žalost, preporuke o uvođenju dodataka i čvrste hrane, ali i adaptiranog mlijeka, osim od članova porodice, prijatelja, poznanika, majke dobijaju i od velikog broja pedijatara i medinicnskih radnika.  Veliki broj majki tvrdi da im doktori znaju savjetovati uvođenje čvrste hrane čak od trećeg mjeseca života djetata.

Stručnjaci kažu da je veoma važno da majka ima dovoljno emocionalne i podrške okoline i da je upravo zbog učestalosti potencijalnih problema, posebno kod prvog djeteta, od izuzetne važnosti edukovati majke i omogućiti im svu potrebnu pomoć .

Bol u dojci i ragade najčešći su razlozi za prestanak dojenja, ali sve su to normalne pojave u prvim danima dojenja. Savjet stručnjaka je da se kod ispucalih bradavica treba izbjegavati njega dojki sapunom, oprezno skidati dijete s dojke tako što se prvo umetne prst u djetetov usni ugao kako bi otpustilo dojku,ali i paziti da je dijete sisa u pravilnom položaju.

Dobro je, ako su bolovi vrlo jaki, prije početka dojenja bradavice natrljati kockicom leda, a nakon podoja namazati ih s nekoliko kapi majčinog mlijeka i ostaviti da se osuše na vazuduhu jer je poznato kako majčino mlijeko ima antibakterijska svojstva i da pospješuje liječenje.

Teška i bolna dojka često ispraćena i visokom temperaturom još je jedan od problema koji mogu zadesiti majke čak i u kasnijim mjesecima dojenja. Riječ je o začepljenju mliječnih kanalića do kojih može doći zbog lošeg položaja djeteta na grudima ili nedovoljnog pražnjenja mlijeka, ali je čest razlog i stres kojem je majka izložena. Zbog toga se i naglašava ključnim to da majka i majka i dijete u prvim mjesecima borave u, što je više moguće, opuštenoj atmosferi.

Ako zastoja, dobro je znati da je upravo dojenje najbolji način da se mlijeko izvuče iz kanalića. Prema potrebi eventualno dijete treba okrenuti tako da je brada prema tvrdom, začepljenom dijelu dojke. Također je dobro neposredno prije podoja toplim oblozima ili tuširanjem u toploj vodi podstaći refleks za otpuštanje mlijeka. Dođe li do mastitisa (upale dojke s visokom temperaturom) čiji simptomi traju duže od 24 sata, trebalo bi potražiti savjet ljekara i prema potrebi početi tretman antibioticima.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. Mislim da je to krivica cjelokupnog sistema.Ja sam se nedavno porodila,u porodilištu mi nisu uopšte pomogli oko dojenja.Zatim u mojoj sredini sve majke nekako “misteriozno” gube mlijeko kao da je to sasvim prirodna pojava,a zapravo daju detetu formule i samim tim ne proizvode svoje mlijeko.
    Još nešto,naše društvo kritički gleda na majke koje doje svoju decu u javnosti što takođe smanjuje broj dojilja.

Leave a Reply