Upis prvaka traje još dvije sedmice

Upis djece u prvi razred osnovne škole, koji je počeo 2. aprila, trajaće do kraja mjeseca, a u resornom Ministarstvu očekuju da će biti upisano ukupno 7,5 hiljada prvaka.

Pravo na upis imaju mališani koji će u ovoj kalendarskoj godini napuniti šest godina.

Roditelji, odnosno staratelji, školama na kojima se nalaze njihovi mališani, treba da dostave ljekarsko uvjerenje da je spremno da krene u školu.

Ako se dijete ne nalazi na spisku doraslih za školu, koji je svaka obrazovna ustanova dobila iz matične evidencije građana Crne Gore, potreban je i izvod iz matične evidencije rođenih.

U obavezi škola je da obave testiranje za upis u prvi razred, što najčešće rade njihovi pedagozi i psiholozi.

Nadležne institucije na predlog roditelja mogu odobriti upis djeteta i prije navršetka šeste godina života.

Na prijedlog nadležne zdravstvene službe ili posebne komisije, djetetu se može i odložiti početak školovanja za jednu školsku godinu, uz saglasnost roditelja, ako se utvrdi da nije spremno.

U prvi razred osnovne škole u 2012/2013. godini očekuje se da će biti upisano oko 7,5 hiljada mališana. Iz Ministarstva prosvjete podsjećaju da je obaveza roditelja, odnosno staratelja, da upišu svoju djecu, jer je po Zakonu, osnovno obrazovanje obavezno za sve.

Škole moraju imati spiskove prvaka iz naselja koja pripadaju podrućju te obrazovne ustanove. Uprave osnovnih škola su obavezne da podnesu prijavu nadležnoj inspekciji protiv roditelja koji svoje dijete nije upisao, objašnjeno je iz Minstarstva.

U slučaju promjene prebivališta, roditelji mogu tražiti upis u drugu školu koja im teritorijalno odgovara.

Izvor: Pobjeda

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. Zar@

    Pravo na upis imaju mališani koji će u ovoj kalendarskoj godini napuniti šest godina.

    Nije mi jasno, da li se ovo odnosi na djecu koja će napuniti 6 godina u razdoblju školskog kalendara 2012/13 ili za djecu koja će navršiti 6 godina do kraja 2012 godine.

Leave a Reply