Kravlje mlijeko/adaptirana formula – za i protiv

PIŠE: dr Vjera Janković, PZU Doktorica Mica

Kada je u pitanju ishrana odojčeta i malog djeteta već duže vrijeme postoje jasni stavovi utemeljeni na naučnim istraživanjima. Dakle, isključivo dojenje prvih 6 mjeseci života bebe. Zatim bi bilo poželjno nastaviti sa dojenjem iako smo uveli nemlječnu ishranu sa 6 mjeseci.

Dojenje se savjetuje što duže, do djetetove godine, ili čak i duže, tokom druge godine. Ako ovo nije moguće savjetuje se adaptirana formula, a ne kravlje mlijeko. I adaptirana formula je nastala od kravljeg mlijeka ali je preciznom tehnologijom prilagođena potrebama bebinog organizma.

– Kravlje mlijeko sadrži daleko više proteina od majčinog i ovaj „proteinski udar“ nije baš preporučljiv za bebu. Proteini jesu važni za rast i razvoj djeteta,a li višak nije dobar za bebu jer se opterećuju bubrezi i povećava se rizik od gojaznosti. Adaptirane formule imaju proteinski sastav koji je sličan majčinom mlijeku.

– Kravlje mlijeko sadrži „krupne“  mlječne proteine koji imaju veliki alergijski potencijal, pa je i vjerovatnoća za nastanak alergije na kravlje mlijeko veća. Adaptirana formula ima „isjeckane“ velike proteine koji su tako prilagođeni za djecu koja sa majčinog prelaze na kravlje mlijeko.

– Kravlje mlijeko sadrži visoke koncentracije soli (sulfate,fosfate) koje ometaju „preuzimanje“ gvožđa iz hrane pa može nastati anemija (malokrvnost) ako se pretjera sa njim. U adaptiranim formulama je ovaj problem riješen smanjenjem količine soli uz dodatak gvožđa, i nema rizika od nastanka malokrvnosti.

– Adaptirane formule sadrže dovoljno kalcijuma, ali su dodate supstance koje pomažu pravilan rast i razvoj djeteta, esencijalne (važne) masne kiseline, neki vitamini, jod i gvožđe.

– Adaptirane formule su takođe obogaćene probioticima koje pomažu varenje hrane, smanjuju vjerovatnoću nastanka alergija na hranu, stimulišu imunitet.

Dojenje je nabolje

Roditelji ipak treba da znaju da je majčino mlijeko najbolji izbor kada je ishrana bebe u pitanju. Postoji niz nedoumica kod roditelja kad je dojenje u pitanju a najčešća pitanja su:

Da li majčino mlijeko ima zamjenu?

Nema! Majčino mlijeko je idealno za bebu, bebin sistem organa za varenje je pripremljen za majčino mlijeko. Prvi mjeseci bebinog života predstavljaju najburniji razvojni period od koga zavisi čitav kasniji život, tako da pored neposrednih koristi govorimo i o „udaljenim“ prednostima dojenja koje nastupaju mnogo godina posle dojenačkog perioda.

Kako procijeniti da je bebi dovoljno samo majčino mlijeko?

Većina majki ima dilemu da li ima dovoljno mlijeka za svoju bebu. Flašica je graduisana i vidi se koliko je beba popila. Priroda je tako regulisala dojenje da se luči onoliko koliko beba posisa i da je za taj začarani krug dovoljno da beba bude na dojci. Naravno, priraštaj u težini i redovno umokrene pelene su pravi pokazatelj napredovanja. S obzirom da beba koja doji može imati stolicu svaki čas ili je nemati po 7 dana, stolica nije pokazatelj dovoljne količine mlijeka.

Do kog uzrasta bebu treba hraniti isključivo majčinim mlijekom?

Prvih 6 mjeseci nije potrebno ništa osim majčinog mlijeka. Nakon višedecenijskog ispitivanja Svjetske zdravstvene organizacije, pokazalo se da bebe koje se hrane samo maminim mlijekom, bolje napreduju, imaju bolju otpornost prema infekcijama, a i „udaljeni rezultati“ su povoljniji.

Kako to da smo nekada bebama već sa tri mjeseca uvodili nemlječnu ishranu?

Medicina, naročito pedijatrija je dinamična nauka. Dugogodišnjim medicinskim istraživanjem se došlo do saznanja da rano uvođenje nemlječne ishrane može da bude pokretač ozbiljnih poremećaja i bolesti, koja se kod djece pokazuju kasnije.

Kada je potrebna dohrana?

Dohranom se smatra potreba za adaptiranim mlijekom usljed nedovoljne količine majčinog. Ako beba ne napreduje, a majka iz bilo kog razloga nema dovoljno mlijeka bebu treba dohranjivati.

Kako dohranjivati bebu?

Uvijek prvo podojiti bebu, zatim dati adaptirano mlijeko i to po mogućnosti kašičicom.Jer, ako se daje na flašicu bebi je mnogo lakše da uzme obrok, za razliku od dojke, gdje se beba pomuči da izvuče mlijeko, a to je ujedno najbolji podsticaj za lučenje mlijeka. Zato je dohrana na kašičicu jedino pravo rešenje da bi se sačuvalo dojenje koliko toliko.

Da li je potrebno nuditi vodu bebi koja sisa?

Skoro 80%  majčinog mlijeka je voda. Zbog toga nema potrebe da se daje voda, ona zauzima mjesto u bebinom želucu i pospješuje bljuckanje.

 

 

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

    • Evo je dr Vjera fino objasnila, 80 odsto mlijeka je voda. NIkakve potrebe nema da se bebi bilo sto dodaje, pa ni voda. Priroda je sve lijepo rasporedila. Cak i kada se izmuze mlijeko i ostavi u flasici moze da se primijeti kako se odvoji onaj masni dio, a gore ostane vode

  1. Obicno kada vidim negde tekst o dojenju procitam ga da bi videla u kojoj kolicini ima u sebi savete koji su pogresni. U ovom slucaju imam samo reci pohvale 🙂 Super je videti da ima i onih lekara koji daju samo ispravne savete o dojenju jer se uglavnom desava da uz dosta dobrih saveta prodje i ponesto cemu tu nije mesto 🙂

    • Dr Jankovic je jedna od rijetkih kod nas koja podrzava iskljucivo dojenje i velika je podrska majkama kad ih samelju sa savjetima tipa mlijeko ti je slabo, nemas ga dovoljno, dodaj vodu….

  2. draganica

    Meni na žalost nijedan dr u CG nije pomogao, ni privatno ni u DZ, a išla sam kod svih sa pitanjem kako da dojim uspješno. Jedini savjet koji sam dobila bio je “dojite češće”.
    Mi smo od 20. dana bili na kombinovanoj hrani.
    Hranjenje je uvijek trajalo duže od sat vremena – dojenje + kašičicom moje mlijeko + kašičicom AD mlijeko. Hranjenje na kašiku traje duuugo i plus se prospe najmanje 30% a uglavnom i više nego pola. Tako da zamislite tempo – hranjenje, podrigivanje, izmlazavanje viška mlijeka (te kapljice koje preostanu), pranje i sterilisanje bočica. Uskoro je postalo nemoguće pa smo kašičicu zamijenili cuclom sa najmanjom rupicom. Čitala sam da u inostranstvu postoje neke cjevčice koje se montiraju i simuliraju dojenje, čak i kad je dohrana, ali toga naravno kod nas nema još.

  3. draganica

    Eto, propustih ih, ako je bilo kad su meni trebali :). Ja sam Medeline koristila pumpicei flašice bez bisfenola. A da ko ne pomisli – AD mlijeko je skraćeno od adaptiranog a ne od kravice sa AD vitaminima 🙂

Leave a Reply