Umjesto Raičević, zaštitnica Slavka Bracanović

Dosadašnja Zaštitnica prava pacijenata Doma zdravlja Podgorica Rajna Raičević smijenjena je sa te funkcije, a na njeno mjesto je postavljena glavna sestra Slavka Bracanović, i to nakon objavljene ispovijesti pacijentkinje Sandre Martinović – Dragićević u Dnevnim novina, da ni nakon više od godinu nije dobila odgovor na prigovor na rad Pedijatrije u Bloku pet.

Raičević će ostati u radnom odnosu, ali kao socijalni radnik. Do kraja sedmice u Domu zdravlja Podgorica biće osnovan i Savjet za zaštitu prava pacijenata, najavio je u intervjuu DN, prvi čovjek podgoričkog Doma zdravlja dr Nebojša Kavarić.

Prema njegovim riječima, uvidom u dokumentaciju cjelokupnog slučaja sa pacijentkinjom Martinović – Dragićević, u Domu zdravlja Podgorica su zaključili da je elektronska komunikacija koju su svi učesnici koristili glavni “krivac” za nedostupnost ili neadekvatno dobijanje zakonom propisanog odgovora.

“Direktan razgovor, bez obzira na sve uvedene savremene mogućnosti elektronske komunikacije uvedene u našoj ustanovi, koju sve češće, pa i u ovom slučaju koriste naši uvaženi pacijenti. Lijepa ljudska riječ će i dalje ostati bitan i važan mehanizam, ne samo komunikacije, nego i dijagnostičko-terapijskog pristupa svakom našem pacijentu, kojih je na današnji dan oko 220.000”, dodao je Kavarić.

On je pojasio da je odgovor slat putem mejla na neadekvatne adrese.

Kavarić je saopštio i da je Dom zdravlja Podgorica prošle godine imao nešto više od 650 hiljada pregleda, oko milion laboratorijskih usluga, 200 hiljada patronažnih posjeta, 50 hiljada snimanja ultrazvukom i rentgenom, kao i brojne usluge drugih organizacionih cjelina.

On tvrdi da je na toliki broj kontakata sa pacijentima broj prijava simboličan – nekoliko promila.

“Ali nama je svaki pa i ovaj, makar bio i jedan slučaj izuzetno važan i žalimo zbog teškoća u komunikaciji”, kazao je Kavarić.

Pacijentkinja Sandra Martinović – Dragićević kazala je da nije zadovoljna smjenom Zaštitnice prava pacijenata podgoričkog Doma zdravlja, Rajne Raičević. Šta više, tužna je zbog činjenice da su pisanja u medijima i njene žalbe prouzrokovale nečiju smjenu, ali ne i riješili problem.

“Nije mi bio cilj da neko ostane bez posla, smatram da je to kolateralna šteta, jer se nakon pisanja u medijima nešto moralo uraditi, ali je činjenica da ja i nakon svega nijesam dobila odgovore”, istakla je Martinović – Dragićević.

Ona je najavila da će biti istrajna i da će i dalje pitati i tražiti da oni koji nijesu odradili posao, odgovaraju.

“Šta se desilo sa doktorkom Mišković, ili da li je opomenut doktor Kavarić, kao što mi je ministar zdravlja rekao da će učiniti, još 9. marta prošle godine? Nije. U cijeloj priči zadovoljna sam zbog toga što se nešto pokrenulo i što sam ukazala da sistem za koji kažu da funkcioniše, u stvari ne funkcioniše”, objašnjava ona.

Martinović – Dragićević je kazala da se u saopštenju Službe za odnose s javnostima  Doma zdravlja osjetila prozvanom, naročito u dijelu u kojem se navodi da “klijenti često mijenjaju iskaze iz dana u dan, od naknadnog izvinjavanja pa do toga da često neprimjerenim riječnikom komuniciraju sa Zaštitnikom, omalovažavaju i verbalno, a često i fizički nasrću na zdravstvene radnike što sigurno nikome nećemo dopustiti, prije svega iz profesionalnih a zatim i iz moralnih i etičkih razloga”.

Ona je objasnila da nije vikala, niti je bila nepristojna, a da je zbog toga što je, kako je kazala, malo glasnije pričala, uputila izvinjenje Zaštitnici prava pacijenata, Rajni Raičević, i Sneži, radnici u kol centru.

Sada već bivša Zaštitnica prava pacijenata, Rajna Raičević, nije željela komentarisati smjenu sa te funkcije.

Martinović – Dragićević tvrdi da se žalila prije više od godinu ombudsmanu Doma zdravlja Podgorica na rad pedijatra, a dvije sedmice nakon toga i Ministarstvu zdravlja, ali da ni do danas od njih nije dobila obavještenje. Iz Doma zdravlja kažu da su sve proslijedili Ministarstvu, a ministar tvrdi da ništa nijesu dobili, pa zato nijesu ni obavještavali pacijentkinju.

Dragićević se obratila Zaštitniku prava pacijenata Doma zdravlja Podgorica Rajni Raičević sa prigovorom na rad Pedijatrijske službe 21. februara 2011. godine, a zbog neobavještavanja o tome šta su povodom toga preduzeli u zakonskom roku od 72 sata. Isto je uputila i 8. marta Ministarstvu zdravlja.

“Obavještenje o ishodu postupka ni danas nisam dobila ni od gospođe Raičević ni od ministra  iako mi je lično obećao u telefonskom razgovoru 9. marta 2011. godine da će stvar procesuirati i da ću biti obaviještena o svemu”, ispričala Dragićević.

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. Tijana

    Jeste, sve divno i bajno. Pogledajte im samo radno vrijeme Zaštitnika prava pacijenata…
    Otće neko iz sela, ali selo nikada iz njega, odnosno zastarelost naših institucija se izgleda neće promijeniti uvođenjem novih instituta, poput zaštitnika prava pacijenata.

    Lično sam je zvala u više navrata i nikada je ne možeš dobiti na telefon koji besomučno zvoni u predviđenih par sati rada sa pacijentima

Leave a Reply