Tužilaštvo provjerava ispovijesti porodilja

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici, zatražilo je od Uprave policije i Kliničkog centra Crne Gore da provjere navode iz ispovijesti porodilja, objavljene u Dnevnim novinama, u okviru akcije “Uvedimo podgoričko porodilište u 21. vijek”, koja je pokrenuta u saradnji sa portalom Roditelji.me.

Akcija za ljudska prava (HRA) je krajem marta tražila od Vrhovnog državnog tužilaštva da javnost obavijesti o tome da li je šta preduzelo u cilju utvrđivanja individualne krivične odgovornosti zaposlenih u Kliničkom centru, povodom serije tekstova objavljenih u Dnevnim novinama u kojima su porodilje iznijele svoje šokantne ispovijesti iz podgoričkog porodilišta.

U HRA su ranije kazali da smatraju da su nadležni organi u obavezi da sprovedu istragu u najkraćem mogućem roku i provjere te navode, koji s pravom zabrinjavaju cjelokupnu javnost.

Da je provjera ispovijesti počela, preko policije i Kliničkog centra, potvrdio je i izvor Dnevnih novina iz Osnovnog državnog tužilaštva.

“Došli smo do tekstova, provjeravamo navode iz istih, a osim toga pokušavamo da dođemo i do adresa pacijentkinja”, kazao je neimenovani izvor.

U pismu Akcije upućenom Tužilaštvu je navedeno da svjedočenja ukazuju na sumnju da su u porodilištu Kliničkog centra u Podgorici izvršena krivična djela koja se gone po službenoj dužnosti kao što su zloupotreba službenog položaja, nesavjestan rad u službi, nesavjesno pružanje, ali i neukazivanje ljekarske pomoći.

U pričama su porodilje opisale zabrinjavajuće nizak nivo zdravstvenih usluga u Kliničkom centru, posebno loše higijenske uslove i neprofesionalno ponašanje osoblja, koje ukazuje na ugrožavanje života i zdravlja porodilja i beba, kao i na zlostavljanje i postupanje na način kojim se vrijeđa ljudsko dostojanstvo.

Šokantni navodi porodilja o verbalnom i fizičkom nasilju nad njima, duvanskom dimu u porođajnoj sali, nehigijenskim uslovima, nesavjesnom postupanju ljekara, samo su neka od svjedočenja porodilja, koja su objavljivana u serijalu njihovih ispovijesti.

Povodom odluke Tužilaštva, iz Akcije za ljudska prava su kazali da je to dobra vijest, ali da treba sačekati da svako odradi svoj posao, pa će se vidjeti šta će biti ustanovljeno, odnosno da li će se istragom utvrditi individualna odgovornost.

“Nadam se će javnost biti obaviještena i o konačnoj odluci Tužilaštva o tome da li će pokrenuti krivični postupak i o razlozima za takvu odluku”, kazala je izvršna direktorica Akcije za ljudska prava Tea Gorjanc-Prelević.

jedna od porodilja koja je ispričala svoje iskustvo, koja se potpisala kao Tijana, kazala je da se nada da će provjera, a kasnije i istraga Tužilaštva imati uticaj na vodeće osobe u Ministarstvu zdravlja i Kliničkom centru da promjene i poboljšaju ponašanje.

“Još više se nadam da će se pacijenti širom države ohrabriti da reaguju, da se čuje njihov glas, da postanu svjesni da imaju prava i da ta prava moraju biti poštovana, da je medicinski kadar tu zbog nas, a ne obratno”, kazala je Tijana.

Ona je dodala da se nada da se u Crnoj Gori polako stupa na onaj stepenik gdje se neće smjeti ni pomisliti o “običaju čašćavanja”, a kamoli o postojanju zvaničnih tarifa za carski rez, epiduralnu anesteziju ili čistu posteljinu.

Tijana je na portalu Roditelji.me napisala svoje iskustvo iz porodilišta. Tijana tvrdi da je otpuštena sa infekcijom epiziotomije, te da je njeno iskustvo zakonski zastarjelo, ali, kako je kazala, nije zastarjelo sjećanje.

“Nije prošao bijes prema ljekaru koji je odbio da koristi drugu vrstu konaca iako sam mu skrenula pažnju na alergiju. Nije prošlo gađenje prema smještajnim kapacitetima i odnosu osoblja ni deset godina kasnije. Strah od novog rađanja je toliko preživio. Strah od najljepšeg trenutka koji jedna žena može doživjeti”, napisala je Tijana.

Ona tvrdi da nije prisustvovala momentima kada su porodilje udarane, ali da je svjedok vrijeđanjima.

“Prisustvovala sam i trenucima đe je Romkinja diskriminisana po rasnoj osnovi, Albanka po nacionalnoj, trenucima kada je vršena segregacija na odjeljenju akušerstva. Svjedok sam rečenici: “Ne pričaš naški? A propričaćeš uskoro, kunem ti se!”, upućenoj Albanki sa začetkom mastitisa. Svjedok sam ruganju đevojki koja je rodila vanbračno dijete”, napisala je Tijana.

Objavljeno: 11. aprila 2012.

Ažurirano: 12.aprila 2012.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply