UNICEF ne može pomoći u opremanju GAK-a

UNICEF za sada ne može finansijski pomoći opremanje Klinike za akušerstvo i ginekologiju Kliničkog Centra Crne Gore ali će prema riječima šefa predstavništva Bendžamina Perksa, pokušati da iznađe rješenje posredovanja između crnogorskog zdravstva i velikih donatora.

Perks je razgovarao sa ministrom zdravlja Miodragom Radunovićem kojem je objasnio kancelarija UNICEF-a u Crnoj Gori za sada može jedino obezbijediti razne vidove obuka u pogledu perinatalne i neonatalne njege.

U saopštenju Ministarstva je navedeno da je Perks s tim u vezi najavio podršku Ministarstvu zdravlja u procjeni i izradi akcionog plana za unapređenje kvaliteta perinatalne njege.

Radunović je ponovio da Ministarstvo zdravlja podržava iniciranje pozitivnih promjena na GAK-u i ocijenio da bi finansijska podrška u snabdijevanju opremom bila od velikog značaja.

On je Perksa upoznao i sa tim da će uskoro biti potpisan Memorandum o razumijevanju između roditeljskog portala Roditelji.me i Dnevnih novina kojim će biti precizirani svi modeli saradnje, ali i detalji kampanje koja treba da animira crnogorsku javnost u cilju nabavke opreme i inventara potrebnih GAK-u.

Dio klinike će uskoro biti adaptiran uz pomoć donacije kompanije Cijevna komerc koja će obezbijediti građevinske radove.

Radunović je kazao i da će uskoro biti poznata odluka Banke za razvoj Savjeta Evrope u vezi kreditiranja sa oko sedam miliona eura izgradnje kompletno nove zgrade Klinike za ginekologiju i akušerstvo, koja bi ispunjavala sve moderne standarde. Na taj način će biti stvoren ambijent da se crnogorsko najveće porodilište priključi programu “Bolnice po mjeri beba”, predviđenog projektom kojeg je UNICEF pokrenuo prije više godina.

Dnevne novine i portal Roditelji,.me su pokrenuli inicijativu „Uvedimo porodilište u 21. vijek“, na osnovu priča porodilja objavljenih na forumu portala.

U prvoj fazi inijative su Dnevne novine objavile ispovijesti žena, kako sa portala ali i onih koje su im se naknadno javile želeći da podijele svoju priču sa javnošću. Žene su se žalile na uslove ili medicinsko osoblje, na prljavu posteljinu, lošu hranu, hladnu porođajnu salu u kojoj se puši. Pojedine žene svjedočile su i o uvredama, pa i o udarcima koje porodilje primaju tokom porođaja.

U drugoj fazi će, osim praćenja konkretnih promjena koje su najavljene iz Ministarstva ali i menadžmenta Kliničkog centra, biti pokrenuta javna kampanja koja će animirati kompanije i građane da učestvuju u prikupljanju donacija za GAK.

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply