Ljuska jajeta kao dekorativna vaza

Uskrs odnosno Vaskrs ove godine slaviće se 8. odnosno 15. Aprila. Uskrs/Vaskrs je, jedan od „pokretnih“ i najvećih hršćanskih praznika u duhovnom smislu, odnosno onih čiji se datum mijenja svake godine. Za Uskrs/Vaskrs se treba pripremiti i putem vidljivih simbola, poput obojenih jaja i uskrsnih zečića, kojima će mnogi dekorisati i tako obogatiti svoj dom. Ideja za dekorisanje nikad dosta, a trebalo bi ih prikupiti ili osmisliti na vrijeme.

Uskršnja jaja su simbol života koji se iz njih rađa, stoga i stolna dekoracija u obliku jaja, kao i pšenica zasijana u ovakvim dekorativnim posudicama vjerno dočaravaju ovu poruku i simboliku.

Zašto veće jaje, na primjer nojevo, ali i obično kokošje, razbijeno ili izrezbareno na vrhu može da poslužilkao dekorativna posuda u koju ćete uoči Uskrsa/Vaskrsa zasaditi ukrasno ili začinsko bilje i njime ukrasiti svoju kuhinju, kupatilo ili dnevni boravak.

U kućnoj radinosti „vazu“ će vjerovatno biti najlakše napraviti od tvrdo kuvanog jajeta. Dobro ga je kuvati petnaestak minuta kako biste bili sigurni da je zaista dobro i tvrdo kuvano. Na vrhu treba kašičicom razbiti ljusku, pazeći da ne pukne po cijeloj dužini jajeta.

Potom od ljuske treba osloboditi samo vrh, a mekani dio jajeta izdubiti kašikom. U ljusku se stavi tresetna zemlja i u nju zasije sjeme ili zasadi pelcer biljke koja će u jajetu rasti. Zemlju i sjeme treba zaliti vodom i smjestiti na svjetlo mjesto, kako bi imalo dovoljno energije za rast.

U svako jaje možete zasaditi drugu biljku, na primjer bosiljak, peršun, mažuran, vlasac ili mentu. Ali u jaje možete zasaditi i cvijeće, poput petunije ili hrizanteme i takvu sadnicu pokloniti ili cijeli set osobi koja voli biljke i koja će razumjeti vašu kreativnost.

Jaja sa začinskim ili ukrasnim biljem možete položiti na tanjiriće za teglice od terakote (neobojene pečene gline) ili u kartonsku kutiju s poklopcem ukrašenu dekorativnom trakom. Biće to nesvakidašnji poklon, ali i izuzetna dekoracija na vašem stolu.

Kartonsku kutiju možete položiti u duguljastu posudu za cvijeće u koju ste prethodno zasijali pšenicu. Pšenica u rastu i jaja iz kojih se razvija život ukrasnog bilja djelovaće vrlo zanimljivo na kuhinjskom stolu ili na komodi u dnevnom boravku. Naravno, pod uslovom da je posuda u kojoj ste složili kreaciju dovoljno atraktivna i očuvana.

Izvor: http://www.uredidom.com

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply