Poziv Tužilaštvu da istraži navode porodilja

Slika: ND Vijesti

Akcija za ljudska prava zatražila je od Vrhovnog državnog tužilaštva da javnost obavijesti o tome da li je šta preduzelo u cilju utvrđivanja individualne krivične odgovornosti zaposlenih u Kliničkom centru Crne Gore, povodom serije tekstova objavljenih u Dnevnim novinama u kojima su porodilje iznijele svoje šokantne ispovijesti iz podgoričkog porodilišta.

U HRA smatraju da su nadležni organi u obavezi da sprovedu istragu u najkraćem mogućem roku i provjere ove navode, koji s pravom zabrinjavaju cjelokupnu javnost.

U pismu HRA se navodi da svjedočenja ukazuju na sumnju da su u porodilištu Kliničko-bolničkog centra u Podgorici izvršena krivična djela koja se gone po službenoj dužnosti kao što su zloupotreba službenog položaja, nesavjestan rad u službi, nesavjesno pružanje ali i neukazivanje ljekarske pomoći.

Iz HRA podsjećaju da su  u pričama porodilje su opisale zabrinjavajuće nizak nivo zdravstvenih usluga u Kliničkom centru, posebno loše higijenske uslove i neprofesionalno ponašanje osoblja, koje, kako je predstavljeno, ukazuje na ugrožavanje života i zdravlja porodilja i beba, kao i na zlostavljanje i postupanje na način kojim se vrijeđa ljudsko dostojanstvo.

“Šokantni su navodi porodilja o verbalnom i fizičkom nasilju nad njima, duvanskom dimu u porođajnoj sali, nehigijenskim uslovima, nesavjesnom postupanju ljekara”, ocijenjuju u HRA.

U njihovom zatjevu je objašnjeno i da samo ponašanje usmjereno na izazivanje poniženosti i inferiornosti, odnosno vrijeđanja ljudskog dostojanstva, pogotovo kada potiče od državnih službenika, u koje spadaju i zdravstveni radnici, predstavlja kršenje Konvencije protiv mučenja i drugih svirepih, nečovječnih ili ponižavajućih kazni ili postupaka Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, Ustava Crne Gore i inkriminisano je Krivičnim zakonikom Crne Gore u članu 166a, u vidu k.d. Zlostavljanje.

Dnevne novine su pokrenule Inicijativu „Uvedimo porodilište u 21. vijek“, na osnovu priča porodilja objavljenih na portalu Roditelji.me. U okviru inicijative je objavljen dio priča sa foruma Portala u kojima su svjedočile o lošim uslovima na Klinici ginekologije i akušerstva Kliničkog centra.

Izvor: http://www.hraction.org/

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply