Ko to tamo viri

Uskrs/Vaskrs je pred nama i treba smisliti što ljepši, originalniji, jednostavnij i način kako dekoracije jaja tako i svih ostalih detalja. Narednih dana ćemo prenijeti nekoliko ideja i savjeta sa nekoliko sajtova, koji imaju veoma zanimljive predloge i sugestije za zajedničku zabavu sa djecom ali i samo za nas odrasale.

Materijal i pribor:

– filc debljine 3 mm bijele, žute i narančaste nijanse;
– rafija ilio trakice od pruća;
– žuto perje;
– plastične oči;
– univerzalno ljepilo;
– makaze.

Ako ima neko da ne zna šta je filc, onda evo i pojašnjenja. Filc je netkani materijal koji se dobija presovanjem vlakana životinjskog porekla. Može biti bilo koje boje, veličine i oblika. U zapadnom svijetu, filc ima široku upotrebu u primijenjenim umjetnostima, naročito u dizajnu tekstila, gdje je veoma cijenjen kao ekološki tekstil.

Postupak:

Od bijelog filca izrežite jedno jaje. Odredite gdje ćete ga prepoloviti, pa izrežite cik-cak linijom. Od žutog filca izrežite jedno manje jaje s malim krilima na sredini. Od narančastog filca izrežite jedan mali trokutić za kljun.

Zalijepite sve dijelove zajedno univerzalnim ljepilom. Po želji, ljusku jajeta možete dodatno ukrasiti ostacima filca.

Namotajte smotuljak rafije, dodajte dva, tri pera, pa zavežite u sredini. Zalijepite “gnijezdo” na dno jajeta. Na vrhu jajeta izbušite malu rupicu, pa provucite nit rafije za vješanje ili jaje s gnijezdom zalijepite na štapić koji ćete ubosti u cvijeće.

Izvor: http://www.hobbyart-chemaco.h

 

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply